Ezer székely leány Csíksomlyón

0
459

A Szociális Testvérek Társasága szervezte meg először az Ezer székely leány napját 1931-ben Domokos Pál Péter néprajztudós közreműködésével Csíksomlyón. A vezérlő gondolat a népi hagyományok őrzése, azok identitásőrző szerepéből kiindulva. A népi hagyományok felelevenítése ugyanis erősíti a közösségi identitást.

Hitében erős, erkölcsében tiszta, önazonosságában szilárd ifjúságot akarunk! Így fogalmazták meg 1931-ben az ezer székely leány napjának üzenetét a rendezvény alapítói. A mottó ma is aktuális.

Az ünnepség minden évben a csíkszeredai Szabadság téren közös tánccal kezdődik, ezt szentmise követi a csíksomlyói kegytemplomban. Innen vonulnak ki a népviseletbe öltözött ünneplők a nyeregbe. Idén is így volt, július 6-án, szombaton reggel gyülekeztek Csíkszereda központjában, onnan 11-re a kegytemplomba, majd ezt követően a nyeregbe vonultak az ünneplők.

Az idén a csíksomlyói nyeregben az egybegyűlteket Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere és Karda Róbert, Csíkszentdomokos polgármestere köszöntötte. A megnyitón az éneket a Szentegyházi Gyermekfilharmónia kórusa és zenekara kísérte.

Majd következett a tánc: 30 településről érkezett tánccsoportok váltották egymást a színpadon. A szervező Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes is fellépett, az ifjúsági csoportjukkal közös produkcióban is bemutatkozva. Idén sem maradt el a kézművesek bemutatója, kiállítása, és a rendezvény társzervezői gy sátorban bemutatták a csíkszentdomokosi népviseletek sorát.

Ezúttal sem maradt el a népviseletbe öltözöttek közös tánca, és elkészült a hagyományos csoportkép is.

Csúcs Mária és Csúcs Péter képriportja