Háromszéki, barcasági és erdővidéki papok találkozóját tartották Gyergyócsomafalván

0
747

Gyergyócsomafalván szervezték meg július 3–4. között a háromszéki-barcasági -erdővidéki papok találkozóját, amelyen 32 lelkipásztor vett rész.
A találkozó püspöki szentmisével kezdődött, amelyet Kovács Gergely érsek és Kerekes László püspök celebrált a többi pappal együtt, és amelyen a helyi hívek is részt vettek. A papok a plébánián gyülekeztek az újratalálkozás örömével. A hálaadó szentmisén Székely Levente gondnok, Domokos Márk verssel és a helyi plébános köszöntötte a vendégeket. Az egyháztanács, asszisztencia, szkóla, kórus szolgálata tette felemelőbbé a liturgiát. A mise végén fotókat készítettek a hívek és papok összetartozása jeleként. Az érsek úr jelezte a híveknek, hogy a papi hivatásért imádkozzanak, neveljenek buzgó fiatalokat, hogy jó papjaik lehessenek.


A község tájházánál Márton László Szilárd polgármester köszöntötte a vendégeket és bemutatta Király Szabolcs vezetésével a helyi hagyományokat. Felidézve a falu születését, a résztvevők tudomására hozta, hogy valamikor az ide érkező Csoma nevű háromszéki katonatiszt telepített családokat a Farkasdombnak nevezett falurészre. Majd 1567-ben 15 kapu lett feljegyezve, ami 1972-ig 5200 lakosra szaporodott. A helyi lakosok nehéz, de szorgalmas munkája nagy fejlődésnek indította a közösséget anyagiakban, de a hit hűségben is élen járnak. Szállásra és személyesebb találkozásra a Lokon lévő Begere Resort üdülő központba élvezhettük Bege Árpád tulajdonos vendégszeretetét. A finom ételek és körülmények igazi feltöltődést jelentettek. Ambrus Tibor, Csata Levente és egy remetei zenész hangulatosabbá varázsolta az ünnepi találkozót. Jó volt a testvéreknek együtt lenni.

Az úszás, szauna és sóskád ellazította a résztvevőket a hétköznapi munkák után. Istennek hálát adva térhetett vissza mindenki a szolgálati helyére. A legidősebb, Berszán Lajos és az újmisés Hosszú Norbert fonta körbe a papi csokrot.
Jézus a jó pásztor adja, hogy Isten dicsőségére és a lelkek üdvére váljék a találkozásuk!

Bartos Károly plébános / gyergyócsomafalvi plébánia Facebook-oldala