Haitin kiszabadult a bandák fogságába esett pap

0
84
Illusztráció: Pixabay

Szabadon engedték Emmanuel Saintéliat atyát, akit múlt vasárnap raboltak el banditák, akik megtámadták Gressier-t és húsz személyt megöltek Port-au-Prince közelében. A kiszabadulás híre az érsekségről érkezett, amely a hatóságoktól azt kéri, hogy vessenek véget az erőszaknak és állítsák vissza az élethez való jogot.

Újra szabad a Keresztelő Szent János-plébánia papja, a múlt vasárnap elrabolt Emmanuel Saintéliat, akiért sajtóértesülések szerint nem fizettek váltságdíjat. Legalább húsz embert megöltek a Vivre Ensemble (Együtt élni) fegyveres bandák által végrehajtott támadásban, amit a korábbi rendőr, Jimmy Cherizier vezetett a gressier-i rendőrségi alállomás ellen. Az ő szerepét meghatározónak tartják a Haitin kialakult kaotikus helyzetért, mint ahogy ő követelte Ariel Henry elnök lemondását, ami márciusban bekövetkezett. Gressier-ben a fegyveres csoportok lakóhelyeket gyújtottak föl és pánikot keltettek a közösségen belül, annak ellenére, hogy már több napja jelen van a Kenya által vezetett békekontingens. A rendőrség azóta újra ellenőrzése alá vonta az állomást.

Az érsekség figyelmeztetése

A Port-au-Princ-i érsekség felháborodásának és fájdalmának adott hangot a helyzet miatt, ami a rossz erőinek eluralkodását mutatja a haiti társadalmon. Július elsejei közleményében a főegyházmegye minősíthetetlen halálos erőszakcselekedetnek nevezte a történteket. Az elrabolt papot úgy jellemezték, mint olyan lelkipásztort, aki soha nem hagyta magára a közösséget, amelyért felelős, mindig kész volt segíteni és szolgálni.

Az esetből világosan látszik, hogy a fővároshoz tartozó egyes környékek még mindig kikerülnek a rendfenntartó erők irányítása alól – mutatott rá a Port-au-Prince-i érsekség, amely felháborítónak tartja, hogy semmibe veszik a lakosság tagjainak jogait. A főegyházmegye közleményében együttérzéséről biztosítja az áldozatokat és hozzátartozóikat, majd az állami hatóságokhoz fordul, hogy sürgősen cselekedjenek és vessenek véget az erőszaknak, állítsák helyre az élethez való jogot Haitin.

Kenyai békefenntartók

Június végén érkezett Haiti fővárosába, Port-au-Prince-be az első kenyai rendőrkontingens, amelyet a bűnbandák elleni küzdelem támogatására vezényeltek a karibi országba egy májusban kötött kétoldalú megállapodás alapján. Indulásuk előtt William Ruto kenyai államfő találkozott a misszióban részt vevő rendőrökkel. A zártkörű rendezvényen Ruto az elnöki hivatal tájékoztatása szerint azt hangoztatta, hogy a küldetés az egyik legsürgetőbb és legfontosabb világszolidaritási misszió. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa tavaly októberben Haiti kérelmére engedélyezte egy háromezer fős nemzetközi rendőrségi misszió odavezénylését.

Kenya vállalta ennek a vezetését és azt, hogy ezer emberrel hozzájárul a küldetéshez. Haitin évtizedek óta ingatag a belpolitikai helyzet. Hónapok óta kegyetlen bűnbandák tartják rettegésben az országot, főleg a fővárost. Az ENSZ szerint Port-au-Prince területének mintegy 80 százalékát már ellenőrzésük alá vonták, és próbálják kiterjeszteni befolyásukat az állam más részeire is. Az erőszakhullám tovább súlyosbítja az amúgy is sanyarú ellátási helyzetet, a karibi szigetország 11 millió lakosának csaknem fele számára nem biztosított az élelmiszerellátás.

Javulást várnak a kenyai békekontingens jelenlététől

„Reménykedünk a változásban és hogy a rendőrkontingens békét hoz, de attól tartunk, hogy a békéhez az út a bandák elleni háborún át vezet, amelyek nem fogják egykönnyen megadni magukat” – nyilatkozta a Vatikáni Rádiónak Francesca Rava, a Rava Alapítvány elnöke, amely két kórházat igazgat Haitin. Annak ellenére, hogy az erőszak továbbra is tombol az országban, az új elnök, Garry Conille júniusi megválasztása reménykeltő, mert újra megnyitotta a repülőteret és több kommunikációs csatornát. Francesca Rava elmondta, hogy a gyermekek alultápláltsága és az őket sújtó fertőzések jelentik a legsürgősebb egészségügyi kihívást a lőfegyverek által okozott sérülések nagy számán túl.

Forrás: Gedő Ágnes/Vatican News

MEGOSZTÁS