Menekültekkel találkozott a szentatya

0
82

Kedden délután a Szent Márta-házban fogadta a pápa menekültek egy újabb csoportját, köztük egy szenegáli és egy gambiai férfit, akik könyvet írtak hányattatásaikról. A menekülteket Mattia Ferrari, a Mediterranea Saving Humans nem kormányzati szervezet lelkésze, illetve annak alapítója, Luca Casarini kísérték el a pápához.

Nem ez az első ilyen típusú találkozó, de valamennyit nagy kegyelmi pillanatként élték meg a résztvevők – számolt be Mattia Ferrari az élményről, aki már többször kísért menekülteket a pápához, mert szerették volna megismerni őt. Számukra olyan, mint egy apa, függetlenül attól, honnan származnak, katolikusok vagy muzulmánok, mindenki lelkipásztora – magyarázta Ferrari.

Történetek a pokolról és a reményről

A csapat tagja volt Ibrahim Lo, aki Szenegálból indult és Líbián keresztül érkezett Olaszországba, illetve Ebrima Kyateh, aki Gambiából származik, és ugyanezt a drámai útvonalat járta végig. Mindketten könyvet írtak viszontagságaikról, Ibrahim kettőt is: Kenyér és víz. Szenegálból Olaszországba Líbián keresztül, a másik Az én hangom. Afrika partjaitól Európa útjaiig címmel. Ebrima története is hasonló, könyvének címe beszédes: Én mezítláb. Az előszót többek között Erio Castellucci nonantola-modenai érsek, carpi püspök írta hozzá, az utószót pedig Stefano Croci, a Migrantes Alapítvány igazgatója jegyzi.

Mattia Ferrarival jelen volt a találkozón a pápánál Stefano Croci, a Migrantes Alapítvány igazgatója, Giulia Bassoli önkéntes, valamint Luca Casarini, a Mediterranea Saving Humans alapítója és misszióvezetője, akit a püspöki szinódusra is meghívtak. Velük együtt volt Adriana Dominici nővér, a római Spin Time Labs szerzetesnője.

Újabb ölelés Patóval

Ferenc pápa meg akarta hallgatni történetüket, és mindenkinek köszönetet mondott azért, amit tesznek, amit élnek, és arra bátorított, hogy folytassák. A szenegáli és gambiai fiatalemberek mellett Pato is ott volt, aki már 2023 novemberében találkozott a pápával, akinek felesége, Fati és kislánya, Marie szomjan halt a sivatagban. Utolsó, szívbemarkoló ölelésük képe bejárta a világot, megszólítva mindenki lelkiismeretét.

Pokoljárásról és reménységről mesélnek ezek a történetek, amelyeket Ferenc pápa kezébe akartak adni a menekültek. Mattia Ferrari elmondta: „Mindaz, amit átéltek ezek a fiatalok – beleértve a befogadást –, megmutatja, mennyire igaz az a tengeren és földön megtapasztalt élmény, hogy amikor a szegények, a menekültek segítségére sietünk, befogadjuk őket, valójában ők mentenek meg minket.” És hogy „a szeretetben, a testvériségben, amit a szegényekkel, a menekültekkel élünk meg, valóban megtapasztaljuk az üdvösséget”.

Alessandro de Carolis, Gedő Ágnes / Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican Media

MEGOSZTÁS