A Vatikán megerősítette, hogy a trevignanói „jelenések” nem természetfelettiek

0
176
Képernyőmentés: Apparizioni Madonna di Trevignano / Youtube

Az új normák első alkalmazásakor a Hittani Dikasztérium megerősítette a helyi egyházmegyei vizsgálat megállapításait, és kijelentette, hogy a feltételezett „jelenések” megalapozatlanok.

A Hittani Dikasztérium 2024. június 27-én közzétett nyilatkozatában megerősítette az illetékes egyházmegye vizsgálatának eredményét, azaz hogy a Rómához közeli Trevignano Romano városka „jelenéseinek” nincs természetfeletti jellege. Ez a döntés volt az első, amelyet feltételezett jelenések és természetfeletti jelenségek kapcsán a május óta hatályos új előírások alapján hoztak. 

2016 óta Trevignano Romanóban, a Rómától északra fekvő Bracciano-tó partján egy állítólagos látnok, Gisella Cardia, akinek valódi neve Maria Giuseppa Scarpulla, több száz hívőt gyűjtött maga köré, akikkel minden hónap 3-án egy, az olasz vidéken lévő dombra járnak egy állítólagos „Mária-jelenésre”.

A világi hatóságok által többek között (az alaptalanul gyűjtött adományok miatt) csalással gyanúsított olasz nő férjével, Gianni Cardiával együtt az elmúlt hónapokban többször is a címlapokra került, mivel állítólag „gnocchiszaporítás” szemtanúja volt, illetve mivel nyíltan szembeszállt az egyházi hatóságokkal.

A Hittani Dikasztérium közleményben erősítette meg a területileg illetékes püspök, Marco Salvi által március 6-án kiadott határozatot. Ez a dekrétum a jelenség „nem természetfeletti voltát” (constat de non supernaturalitate) állapította meg, vagyis a szóban forgó helyzetnek nincs természetfeletti dimenziója.

A Victor Manuel Fernandez bíboros által vezetett dikasztérium továbbá támogatta az olasz püspök rendelkezéseit, amellyel megtiltotta a papoknak, hogy a hamis jelenések helyszínén szervezett ünnepségeken szentmisét mutassanak be vagy népi ájtatosságot vezessenek, akár direkt, akár indirekt módon, az úgynevezett jelenések helyszínén vagy bárhol máshol, illetve a híveket arra kérte, hogy tartózkodjanak a jelenséggel kapcsolatos eseményeken, „zarándoklatokon” való részvételtől.

Gyakorlatba ültetett új normák

A Hittani Dikasztérium ezzel a nyilvános állásfoglalásával a május 17-én kiadott, a természetfeletti jelenségek – jelenések, kinyilatkoztatások stb. – tanulmányozására vonatkozó új normákat alkalmazza. Ez a dokumentum világszerte szigorú eljárást írt elő a püspökök számára az egyházmegyéikben előforduló állítólagos misztikus jelenségek megkülönböztetésére. Mindenekelőtt arra kérik a püspököket, hogy véleményüket továbbítsák Rómába. Ezután a Hittani Dikasztériumra hárul a végső döntés joga, ám hatalmában áll beavatkozni „az állítólagos természetfeletti jelenségekkel kapcsolatos megkülönböztetés bármely pillanatában és szakaszában”.

2023 áprilisában Salvi püspök vizsgálatot indított a trevignanói helyzetet illetően. Egy teológusokból, kánonjogászokból és pszichológusokból álló bizottság május 30-án adta le előzetes következtetéseit, majd 2024 januárjában a végső jelentését.  A kivizsgálás során Gisella Cardiát egy öt pszichológusból álló bizottság vizsgálta meg, a szakemberek ellentmondásokat állapítottak meg a vallomásában, illetve kiemelték a következetlenségeket az állítólagos látnok és a férje, Gianni vagy más érintettek vallomásai között, és arra a végkövetkeztetésre jutottak, hogy Cardia nem megbízható.

A vizsgálatok alatt a szakértők számos olyan teológiai hibára is rámutattak, amelyek az állítólagos látnok által közvetített üzenetekben fordultak elő.

Forrás: I. Media / Aleteia; Vatican News

(dg)