Tizenöt személy szentté avatásáról döntött Ferenc pápa

0
360

Hétfőn, július 1-jén reggel rendes, nyilvános konzisztóriumot vezetett a pápa számos boldog szentté avatása ügyében: a Consolata Misszionáriusok alapítóján kívül ősszel szentté avatják a szíriai vértanú Manuel Ruiz Lópezt, hét másik ferencessel és három világi hívővel együtt, továbbá két kongregációalapító szerzetest, Marie-Léonie Paradis-t és Elena Guerrát. Az internet fiatal védőszentjét, Carlo Acutist valószínűleg a 2025-es szentév során avatják szentté.

Október 20-án avatja szentté Ferenc pápa Boldog Giuseppe Allamanót, a Consolata (vagy Torinói) Misszionáriusok (IMC.) alapítóját, Ruiz Lopez testvért és tíz vértanút, ferenceseket és világiakat, akik Szíriában haltak meg hitük miatt 1860-ban, valamint Marie-Léonie Paradis és Elena Guerra rendalapító nővéreket. Boldog Carlo Acutis, a fiatal világi hívő, az Oltáriszentség szerelmesének szenttéavatási időpontját még nem tűzték ki, de várhatóan a 2025-ös szentév idején, más szentté avatásokkal együtt kerül rá sor. Erről határozott Ferenc pápa július elsején délelőtt, az Apostoli Palota Konzisztóriumi termében tartott rendes, nyilvános konzisztóriumon.

Ferenc pápa május 23-án hagyta jóvá az erre vonatkozó dekrétumokat. Ősszel az oltár dicsőségére emelik tehát a piemonti származású Giuseppe Allamanót, aki 1851 és 1926 között élt. Egészségi okokból nem indulhatott misszióba, ahogy szeretett volna, de 1901-ben megalapította a Consolata Missziós Intézetet a torinói Vigasztaló Szűzanyának szentelt Mária-kegyhelyből, amelynek rektora volt, majd X. Piusz kérésére létrehozta ennek női ágát is. II. János Pál pápa avatta őt boldoggá 1990-ben.

Október 20-án avatja szentté Ferenc pápa Boldog Emmanuel Ruiz López ferencest és hét szerzetestársát, valamint a velük lévő három testvért: Fransīs, Abd-al-Mu῾ṭī és Rūfayīl Masābkī (Ferenc, Abdel Muti és Rafael Masabki), akiket a hit ellen gyűlöletből gyilkoltak meg 1860. július 9-ről 10-re virradóra Damaszkuszban. Azon az éjjelen Libanonból érkező és Szíriába tartó drúz milicisták egy csoportja megtámadta a kolostort és a Szent Pál ferences templomot. Lemészároltak nyolc ferencest – hét spanyolt és egy osztrákot – három maronita keresztény testvérrel együtt, akik a kolostorban tartózkodtak. XI. Piusz avatta őket boldoggá 1926-ban.

Velük együtt fogja szentté avatni Ferenc pápa a kanadai szerzetesnőt, Marie-Léonie Paradis-t (világi nevén: Virginie Alodie-t), aki 1840 és 1912 között élt, és megalapította a Szent Család Kis Nővérei Kongregációt. Az oltár dicsőségére emeli végül Elena Guerrát, aki a toszkán Lucca városában élt a XIX. században, és a Szent Zita-nővéreknek nevezett Szentlélek Oblátái kongregáció alapítója volt, mely lányok nevelésével foglalkozott.

Nem határozták meg egyelőre a várva várt szentté avatás időpontját Boldog Carlo Acutis esetében, amit valószínűleg a 2025-ös jubileumi évben tartanak majd más szentté avatásokkal együtt. Az internet védőszentjének tartott olasz ifjút Ferenc pápa 2020. október 10-én avatta boldoggá Assisiben, ahol ma is nyugszik. Marcello Semeraro bíboros, a Szenttéavatási Ügyek Dikasztériumának prefektusa a konzisztóriumi ülést záró beszédében emlékeztetett, hogy Carlo Acutis kérte, hogy korkedvezménnyel részesülhessen elsőáldozásban, és az Oltáriszentség iránti szeretete, apostolkodása meghatározta rövid földi életét. A legmodernebb kommunikációs eszközök iránt lelkesedő fiú foglalkozott a plébániai honlappal, majd az iskolai weboldallal, végül pedig a Cultorum Martyrum Pápai Akadémia honlapjával. Létrehozott egy nemzetközi kiállítást, mely fotókkal és történelmi leírásokkal mutatott be 136 eucharisztikus csodát. Befogadóan és szeretettel viszonyult a szegényekhez, heti zsebpénzét megtakarítva segítette a hajléktalanokat, a rászorulókat, az Európán kívülről érkezett bevándorlókat. 2006. október 11-én halt meg, mindössze 15 évesen, a leukémia egy súlyos formájában, miután életét az Úrnak ajánlotta fel a pápáért, az egyházért, és hogy a mennyországba jusson – mondta róla Semeraro bíboros.

Alessandro di Bussolo – Gedő Ágnes / Vatikáni Rádió