Istenkeresés imával

Zsolozsma- és szkólatábor Gyergyószárhegyen

0
267

Zsolozsma- és szkólatábort szerveztek június 27–30. között a ferences szerzetesek a gyergyószárhegyi kolostorban. A négynapos rendezvény célja volt, hogy segítse a több mint 120 résztvevőt – gyerekeket és felnőtteket egyaránt – Isten arcának keresésében.

Az első gyergyószárhegyi zsolozsmatábort nyolc évvel ezelőtt a nyíracsádi görögkatolikus zsolozsmatábor mintájára szervezte Gegő Julianus ferences szerzetes, aki Nyíracsádon Kocsis Fülöp, hajdúdorogi görögkatolikus főegyházmegye érsek-metropolitájának meghívására tartott elmélkedéseket, és onnan jött az ötlet, hogy Gyergyószárhegyen is létre hívják a tábort.

– Az idei zsolozsmatábor idején törekedtünk feljutni a Tábor-hegyre, és arra figyelni, hogy milyen színben látjuk Istent és magunkat. Igyekeztünk hangsúlyt fektetni a csendre, hogy a társunk is zavartalanul megkapja ehhez az esélyt. Tehát a zsoltározásokkal együtt a tábor istenkeresésről, Isten arcának kereséséről szólt – mondta Gegő Julianus ferences szerzetes, szervező. A zsolozsmatáborba a csíkszéki, az udvarhelyszéki és a gyergyói térségből, illetve Sepsiszentgyörgyről, Medgyesről, Kolozsvárról, Désről, Debrecenből és Budapestről több mint hetven résztvevő érkezett. A táborozók naponta elimádkozták a zsolozsma imaóráit, szentmiséken vettek részt, illetve meghallgatták Kocsis Fülöp, a hajdúdorogi görögkatolikus főegyházmegye érsek-metropolitájának elmélkedéseit.

– Nagy élmény számomra itt lenni az imádságot és az Istent szerető emberek társaságában. Az elmélkedésemben többek között arról beszéltem, hogy a zsolozsma nagyon bonyolult. Például tudni kell, mi után mi következik, milyen dallamon, és honnan kell venni a szövegeket. A keleti zsolozsmánk még összetettebb és bonyolultabb. Különben ez azért van, mert ilyen bonyolult a világ. Beszéltem a galaxisokról, az atomfizikáról is, meg arról, hogy mi minden van ebben a világban. A zsolozsma kicsit leképezi a világot, merthogy az egész egyházban van jelen a világ, és amikor a zsolozsmát, az egyház imádságát mondjuk, akkor az Isten által teremtett világ sejtjeibe, atomjaiba, részeibe kapcsolódunk be. A világ úgy, ahogy van, létével dicsőíti az Istent. Mi pedig a zsolozsma minden összetettségével a világ nagy dicsőítésébe kapcsolódunk be – részletezte Kocsis Fülöp.

Az egyes programok közötti időszakokban a templomban éjjel-nappal folyamatos zsoltározás volt. A zsolozsmatáborral egy időben a gyermekek részére immár negyedik alkalommal szervezték meg a szkólatábort, amelynek mintegy 50 résztvevője volt. 

Jonica Xénia, a gyermekprogramok felelőse rámutatott, az ima mellett igyekeztek közösségi élményt nyújtani a legkisebbeknek.

– Néhány liturgiaprogram közös volt a felnőttekkel. A gyerekek tevékenyen voltak jelen, a zsolozsmákon előéneklést is vállaltak, sőt még az éjszakai zsolozsmákon is szép számban vettek részt. A liturgikus programok mellett volt akadályverseny, kézműveskedés és filmnézés is. A szkólatáborban évről évre egyre több gyerek vesz részt, mindezt pedig aláhúzza, hogy már kiskamaszkorban van igény a jóra, a szépre, az istenire, mindarra, ami végül is formálhatja a jövő keresztényét. Jó ezt megtapasztalni – mutatott rá Jonica Xénia.

A táborban a zsoltárok éneklésére a felnőtteket Göbölösné Gaál Eszter egyházzenész, a Károli Gáspár Református Egyetem oktatója, a gyermekeket Farkas Domokos, a gödöllői apátság karnagya, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Egyházzene tanszékének oktatója tanította, és jelen volt Farkas Ferenc Ákos, a budapesti terézvárosi Szent Teréz-plébánia káplánja is.

A felnőttek beszámolóiból

„Jó volt elcsendesedni a mindennapok forgatagában, és bepillantást nyerni a zsoltárok mélységébe. Mindez balzsam volt a léleknek.” (Névtelen)

„Ami nagyon megragadott a zsolozsmatáborban, az az isteni megérintés, amit a csend gyakorlatában tapasztaltam meg. A tábor elején arra kértek, figyeljünk a csendre – arra, hogy mit üzen, hogyan érint meg a csendben a jó Isten. Az érintést főként az egyik reggel tapasztaltam, amikor felmentem a dombra, és néztem a napkeltét. Hálás vagyok!” (Csorba Péter)

„Öröm és hála vagy hála és öröm – ez töltötte be idén is a kis csoportunk szívét. Hálásak vagyunk a lehetőségért, hogy újra itt lehettünk. Örvendtünk a találkozásnak, az együttlétnek, az elcsendesedésnek, a zsoltározásnak. Jövőre ugyanitt! Köszönjük szépen!” (A medgyesi csapat)

„Sok ajándékot viszek magammal. Néhányat felsorolok: a liturgiák és a gyermekhangok megható szépsége, a templom csendje, az éjszakai virrasztások. Fülöp atya az elmélkedésében nagyon sokszor pontosan arról beszélt, amiről hallanom kellett, amiben leginkább rászorultam a megvilágításra. Több felismerést és elhatározást viszek magammal.”  (Ványolós Orsolya)

A gyermekek beszámolóiból

„Nagyon jó volt itt a táborban. Először vettem részt, nagyon tetszett a kézműveskedés, és az, hogy szentmiséken vettünk részt. Itt minden jó volt.” (Márton Anita)

„Én azért szeretem ezt a tábort, mert sok a program és változatos. Az imádságok mellett a kézműves foglalkozás tetszett a legjobban, ahol fülbevalót készítettem magamnak.” (Simon Janka)

A gyergyószárhegyi zsolozsma- és szkólatábort a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., Gyergyószárhegy önkormányzata és névtelen adományozók támogatták. Ezúton is hálás köszönet érte!

Bíró István / erdélyi ferences sajtószolgálat

Fotó: Erdélyi Ferencesek