Domenico Ghirlandaio: Látogatás

0
73
Domenico Ghirlandaio: Látogatás

A reneszánsz kor egyik legnagyobb festője és a nála is híresebb, Michelangelo Buonarroti első mestere, Sandro Botticelli kortársa, Domenico Ghirlandaio 1448-ban született Firenzében. Alkotásait a kifinomult szín és forma, valamint a pontos perspektivikus szerkesztés és aprólékos kidolgozás jellemzi. Nagy hatással volt rá a németalföldi festészet, amely a realisztikus ábrázolás felé vezette. Korai éveiben együtt dolgozott Botticellivel, a későbbiekben saját tanítványokat szerzett, és a Medici család megbízására készített freskókat. Tanítványai között volt ebben az időszakban Michelangelo is. Korának népszerű festőjeként főként a gazdagabb rétegek megrendeléseit teljesítette. Firenze bukásával és a Medici, művészetpártoló család elüldözésével Ghirlandaio életpályája is hanyatlani kezdett. Művészete végül tanítványai keze által folytatódott, akik az olasz reneszánsz újabb korszakát teremtették meg.

A következőkben egy olyan alkotását szeretnénk bemutatni, amely egy összefüggő képsorozat részét képezi. A firenzei, Tornabuoni-kápolna jobb oldali falán látható falfestmény Keresztelő Szent János történetét meséli el hét különböző jelenetben, míg a szemközti falon Mária élete tárul elénk. A két történet találkozik a Látogatás című freskó által, amelyen a két leendő anya, a fiatal Mária és az idős Erzsébet találkozását láthatjuk.

A két születési jelenet mellett a Látogatás tekinthető az egyik legfontosabb képnek a kápolna belső díszítésében. Szűz Mária és Szent Erzsébet találkozása egyszerűen van ábrázolva. Ghirlandaio a fő jelenet mellett egy részletesen kidolgozott hátteret is elénk tár, amely a korabeli portrékkal és viselettel együtt az akkori jelenbe hozza ezt a több mint kétezer éves történetet. Ebben nemcsak a festő kreativitása játszott szerepet, hanem a megrendelő kívánsága is.

A látogatás hátterében egymás mellett olyan vonások jelennek meg, amelyek Ghirlandaio képi inspirációjának két forrását tükrözik: a klasszikus művészetet és a flamand festészetet.

Habár sok kis történet rajzolódik elénk ezen az alkotáson, a lényeg mégis lényeg marad. Mária és Erzsébet találkozása összekapcsolja az Ó- és Újszövetséget, és egyúttal azt erősíti meg számunkra, hogy Isten ígéretei mindig beteljesednek.

Portik Noémi, M. Klarissza nővér

Az írás megjelenik a Vasárnap 2024/27-es számában.