Magyar szentek nyomában. Evangelizációs hét Marosvásárhelyen

0
279

Kicsiknek és nagyoknak egyformán új élmény volt a marosvásárhelyi Keresztelő Szent János-plébánián szervezett evangelizációs hét.

Múlt héten hétfőtől péntekig közel 100 gyerek részvételével zajlott a program, amelynek szervezőcsapata 19 fiatal és 9 felnőtt önkéntesből állt. A program nyitott volt a marosi főesperesség minden plébániája számára, sőt más felekezetű résztvevők is szép számban voltak. A plébánia munkatársai mellett hitoktatók, pedagógusok és önkéntes anyukák ajánlották fel szabadidejüket nemcsak a tábor három napja alatt, hanem az előző hetek előkészületi ideje alatt is. A programot támogatta a plébánia sok jólelkű híve mellett a Timko pékség és a Maros megyei Tanács is.

Az evangelizációs hét célja a magyar szentek életútjának jobb megismerése és életpéldájuk vonzóvá tétele volt. A szervező fiatalok különböző bemutatók, színdarabok, kiscsoportos tevékenységek és játékok által ismertették meg a gyerekekkel Szent István, Szent Imre, Szent László és Szent Erzsébet életútját, szentté válását, illetve számunkra ma is fontos példámutatását. A résztvevő gyerekek – előkészítő osztályostól hetedik osztályosig – kiscsoportokban mélyítették el a legjelentősebb magyar szentekről szerzett ismereteiket. Ezekben a kiscsoportokban kézműveskedtek, játszottak, vitáztak, vetélkedtek, és a sokféle kihívásnak közösen megfelelve tapasztalták meg a kisközösséggé válás izgalmait. Lovagi tornán vettek részt csoportjaikkal, címert, majd csoportzászlót készítettek, és zászlóaljként vonultak a záró szentmisére. A tábor ideje alatt a plébánia ifjúsági gitárcsoportja vállalt zenei szolgálatot Balás Dániel Norbert vezetésével.

A következőkben az önkéntesek személyes élménybeszámolójából olvashatnak.

Bóni Zsófia (katolikus iskola, 11. osztály): Hálás szívvel gondolok vissza az evangélizációs hétre! Önkéntesként jó volt látni a sok kíváncsi résztvevőt, a sok gyereket, akik érdeklődve fordultak felénk, hogy ma éppen mit tanulnak a magyar szentekről. Hosszú volt a hét, és nehézségek is voltak, de a jó Isten átsegített ezeken és csak a szép emlékek maradtak meg. Úgy érzem, hogy önkéntesként az Úr kegyelméből sikerült teljesítenem a rám bízott feladatokat, átadni a résztvevőknek mindazt, amire hivatott voltam és mindemellett jómagam is rengeteg tudással gyarapodtam. Fantasztikus dolgokat tudtam meg a Szent Koronáról, óriási megtiszteltetés volt a színpadon eljátszani Szent Erzsébetet, Isten erősített meg ebben, és adta a jelet, hogy jól csinálom, valamint a gyerekek csodálkozva nézték, hogy vajon hogy változott a pogácsa rózsává. A sok csillogó szemecske, a sok boldog mosoly a csoportfoglalkozások során lelkesen tevékenykedő gyerekek örömteli arckifejezése mindent megért. Hiszem, hogy minden önkéntes nevében mondhatom, hogy csodálatos, ahogyan Isten tevékenykedik az életünkben, és ahogyan általunk mások életében is cselekedni szeretne. A hét folyamán a szentek példái által megtanultuk, hogy JÓT CSELEKEDNI JÓ! Erre bátorítok minden kedves olvasót, hogy JÓT CSELEKEDNI JÓ, valamint kívánom, hogy a szerdai aranymondás üzenete ragyogja be mindnyájuk életét, miszerint: „Boldogok a tiszta szívűek, mert ők meglátják Istent.” (Mt 5,8)

Jánosi Orsolya (katolikus iskola, 10. osztály): Felejthetetlen élmény volt számomra az evangélizációs hét! Én még nem voltam önkéntes sehol sem, számomra ez volt az első alkalom, és nagyon örülök, hogy részese lehettem ennek a tábornak. Nagyon jó érzés volt látni a gyerekeket, ahogy érdeklődnek Isten és a szentek iránt. Nekem a csoportos feladatok és játékok tetszettek a legjobban, mert a gyerekek össze tudtak dolgozni és mindent sikerült együtt megoldaniuk, voltak nehezebb pillanatok, váratlan helyzetek is, de a Jóisten segített és minden rossz történés után jött egy jó dolog, ami nagyon felemelő érzés volt. Engem az arany mondások közül ez fogott meg a legjobban: ,,Bátor legyen szíved és bízzál az Úrban! ” ( Zsolt 27,14 ) – az Úr mindig meg segít és a jó útra terel. Nem szégyen, ha hiszünk és bízunk az Úrban.

Molnár Izabella

Fotó: Pápai Mátyás