Kiszabadult az orosz fogságból két ukrán görögkatolikus szerzetes pap

0
75

Az ukrán görögkatolikus egyház világhálós felületén, az ugcc.ua oldalon június 28-án tette közzé a hírt, hogy aznap szabadult ki a 2022. november 16. óta az orosz hadsereg által fogva tartott két redemptorista szerzetes, görögkatolikus pap, Ivan Levitckij és Bohdan Heleta.

Szvjatoszláv Sevcsuk ukrán nagyérsek nevében Andrij Khimjak kijevi segédpüspök és Oleksa Petriv, az ukrán görögkatolikus egyház külkapcsolati osztályának vezetője üdvözölte a hitvallókat a börtönből való szabadulásuk alkalmából. Ivan és Bohdan szerzetes papoknak ők tolmácsolták az egyházfő és az összes hívő örömszavait.

Szvjatoszláv Sevcsuk ugyanakkor mély háláját fejezte ki az Apostoli Szentszéknek, hogy közreműködött az ukrán szerzetes papok kiszabadításában. Külön köszönetet mondott Ferenc pápának, Pietro Parolin bíborosnak és a teljes vatikáni diplomáciai testületnek, a közvetítésért Matteo Zuppi bíborosnak és Visvaldas Kulbokas érseknek, Ukrajna apostoli nunciusának. Mindegyikük felbecsülhetetlen mértékben járult hozzá, hogy a két klerikus kiszabadulhasson.

Amikor Ukrajna egészét 2022 februárjában az orosz hadsereg megszállta és aktív hadi állapot alakult ki, Ivan Levickij és Bohdan Heleta úgy döntött, hogy az ideiglenesen megszállt területeken, a hívekkel maradnak. A görögkatolikus és a római katolikus közösséget is szolgálták, a nehéz körülmények között élő emberek számára a reménység jelzőfényét jelentették.

2022 novemberében tartóztatták le őket, majd katonai tárgyakat helyeztek el a templomban, és illegális fegyvertartással vádolták meg őket. Jelentések szerint kegyetlenül megkínozták őket, hogy olyan vallomást csikarjanak ki olyan bűncselekményről, amelyet nem követtek el. Ezt követően hosszú időn át nem érkezett róluk hír. Idén májusban kapta meg Szvjatoszláv Sevcsuk érsek a hírt, hogy Ivan és Bohdan lelki atyák életben vannak, és van remény a szabadulásukra. Ez a nap június 28-án volt.

Információ és fotó: az ukrán görögkatolikus egyház információs osztálya

(dg)

MEGOSZTÁS