Ahol a szórakozás az értékek megőrzésével társul – véget ért a FeltöltŐ

0
144
Csiszér László koncert. Fotók: FeltöltŐ

Fantasztikus hangulatban telt Erdély legnagyobb keresztény zenefesztiválja, a FeltöltŐ Gyergyószentmiklóson június 28. és 30. között. Az esemény fővédnöke Sulyok Tamás, Magyarország Köztársasági elnöke volt.

Dicsőítő daloktól volt hangos az egész város, hiszen több ezer látogató érkezett az eseményre. Az immáron ötödik alkalommal megszervezett fesztivál idei mottója „Hiszen számomra az élet Krisztus” (Fil 1,21) volt. A szervezők az élet védelmére, annak tiszteletére és fontosságára igyekeztek felhívni ezzel a figyelmet, és gazdag programkínálattal örvendeztették meg a látogatókat: előadások, koncertek, tematikus sátrak és gyerekprogramok színesítették a hétvégét.

Az előadások során Csókay András nemzetközi hírnévnek örvendő idegsebész, Sisak Imola és Simó Irma pszichoterapeuták, Uzsalyné Pécsi Rita neveléskutató, Benkő Vilmos, az Amerikai Kereskedelmi Kamara volt elnöke, Bedő Imre, a Férfiak Klubjának alapítója, Kovács Ferenc és Kovács Mária életvédők, Schäffer Erzsébet újságírók osztották meg tapasztalataikat, tudásukat az érdeklődőkkel.

A gyerekeket péntek este a Mese7est program varázsolta el, majd a Fundamentum, a Tibes és a PZM együttesek léptek színpadra. Szombaton a Veronaki, 4IS5, Új Forrás, Csiszér László, Kökény Attila és a Dics-suli kalauzolta a résztvevőket a dicsőítés világába.

A kísérőprogramok minden korosztály számára érdekes lehetőségeket kínáltak. A fiatalokat felvilágosító foglalkozásokkal várták, emellett imaösvényen, MiniFIT Ifjúsági Találkozón és szabadulószobán is részt vehettek. Az egész éjszakai szentségimádás mellett megtartották a Férfiak Éjszakáját, és idén először a Nők Éjszakáját is megszervezték. A tematikus sátrak szintén számtalan lehetőséget kínáltak az oda látogatóknak.

A Gyerek-FeltöltŐn teljes gőzzel folyt a matricagyűjtés, hiszen számos kreatív foglalkozáson és programon töltekezhettek a gyerekek.

A vasárnapi ökumenikus istentisztelet a FeltöltŐ kihagyhatatlan eseménye, amely felekezeti hovatartozástól függetlenül egyesíti a közös értékeket és célokat. Ezért kiemelten fontos a párbeszéd és egymás támogatása.

Kántor Boglárka főszervező az istentisztelet végén így fogalmazott: „Minden hangszernek megvan a maga a szerepe egy zenekarban. Éppen úgy, ahogy a gitár, a dob, a kísérő hangszerek, a vokál megszólal, ugyanúgy együtt játsszunk Isten színpadán. Mindenkinek megvan ebben a maga szerepe, hogy a legszebb dallamok szülessenek. Hallottam párszor, hogy biztos megéri nekem vagy a szervezőknek ezt csinálni. Igazuk volt. Megéri. Ha arra gondolok, hogy több ezren töltekeztünk, hogy milyen sokan eljöttetek az egész Kárpát-medencéből, hogy érezni lehetett Isten érintését, hogy nagy találkozások történtek, hogy reményt kaptunk ezekben az időkben, hogy megtelt élettel a város, akkor megérte. Mert ezért egyikünk sem kapott más juttatást. Isten egyik legnagyobb ajándéka számunkra, hogy egymásba kapaszkodva, azokból a talentumokból, amiket mi is kaptunk, visszaadhatunk a közösségnek. A tőletek és a jó Istentől kapott erő az, ami továbbvisz. Köszönjük nektek!”

Az Eucharist Zenekar szolgálatában a közös imádsággal, dicsőítéssel töltöttük meg az éhező szíveket, lelkünk szomjúságát pedig a lelkipásztoraink szavai enyhítették. Az istentisztelet után egy nagy, közös ebédre került sor a színpad melletti parkban, ahol mennyei ételekkel várták a résztvevőket a lelkes szakácsok. Az étkezést követően egy dramatizált bibliai feldolgozásra várták az érdeklődőket. Ezen a különleges előadáson olyan neves színészek, mint Zámbori Soma, Vándor Éva, Rékasi-Pikali Gerda és Háda János szólaltatták meg a bibliai történeteket, az Eucharist Zenekar kíséretével.

A FeltöltŐn Soltész Miklós Magyarország egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára is tiszteletét tette, aki már évről évre fő támogatója az eseménynek. A fesztivál nem csupán a szervezők és önkéntesek fáradhatatlan munkájáról, hanem a támogatók közös összefogásáról is tanúskodik, Hargita Megye Tanácsával és a Szárhegyi Kulturális és Művészeti Központtal, Magyarország Kormányával partnerségben jött létre.

A modern világ gyorsan változó környezetében, ahol az értékek és hagyományok gyakran háttérbe szorulnak, különösen fontos olyan kezdeményezések támogatása, amelyek az örök értékek továbbadására törekszenek. Ilyen kiemelkedő kezdeményezés a FeltöltŐ, amelynek elsődleges célja a keresztény értékek megőrzése és továbbadása a fiatalabb generációknak.

A FeltöltŐ nem csupán a hagyományok és értékek megőrzésére törekszik, hanem aktívan előmozdítja a keresztény felekezetek közötti párbeszédet és kapcsolatépítést is. Ez a párbeszéd különösen fontos napjainkban, amikor a különböző vallási közösségek közötti együttműködés és megértés kulcsfontosságú a béke és harmónia megőrzésében.

Az összetartozás és a közösség megtartó erejének hangsúlyozása szintén a FeltöltŐ egyik alappillére. A közösség ereje abban rejlik, hogy tagjai támogatják egymást, közösen dolgoznak céljaik elérése érdekében, és megosztják egymással örömeiket és kihívásaikat. A keresztény hit mellett való elköteleződés nem csupán személyes életünk meghatározó része, hanem közösségeinkben is gyümölcsözővé válik.

Az elkötelezett hívők számára a FeltöltŐ egy olyan platformot biztosít, ahol megoszthatják tapasztalataikat, hitüket, és együtt dolgozhatnak azon, hogy a keresztény értékek ne csupán megmaradjanak, hanem erősödjenek is. A fiatalabb generációk számára pedig egy olyan útmutatást nyújt, amely segít nekik eligazodni a világban, és megtalálni a helyüket benne, miközben hűek maradnak hitükhöz és értékeikhez.

Ezek az események nemcsak a hit megélésére adnak lehetőséget, hanem erősítik a közösséghez tartozás érzését is.

A mai rohanó világban, ahol gyakran elszigetelten éljük mindennapjainkat, a FeltöltŐ egy olyan oázist jelent, ahol az emberek újra felfedezhetik a közösség erejét és a keresztény hit szépségét. A keresztény értékek ápolása és továbbadása nem csupán egyéni érdek, hanem közös felelősség is, amelynek gyümölcsei hosszú távon megmutatkoznak majd közösségeink életében.

A FeltöltŐ példát mutat arra, hogy a hit és közösség erejével milyen nagy dolgokat lehet elérni.

Találkozzunk újra 2025. június 20–22. között a FeltöltŐ Fesztiválon!

Csergő Zsófia