Németszentpéter – háromszáz év Szent Péter és Szent Pál oltalma alatt

0
85

Szent Péter és Szent Pál apostolok napján, június 29-én, szombaton a kis létszámú, de aktív németszentpéteri római katolikus közösség három eseményt ünnepelt: a település alapításának 300 éves jubileumát, illetve a német katolikusok letelepedésének három évszázados évfordulóját, a jelenlegi római katolikus templom felépítésének és megáldásának 250 éves évfordulóját, valamint a templombúcsút. Az ünnepi szentmisét német és román nyelven Dirschl Johann általános helynök celebrálta, aki tolmácsolta Pál József Csaba megyés püspök és Martin Roos emeritus püspök üdvözletét a közösség tagjainak.

Koncelebrált Czégledi Ferenc pécskai és németszentpéteri plébános, a pécskai születésű Czank Gábor gyomaendrődi plébános és esperes, az ugyancsak pécskai születésű Kocsik Zoltán székesegyházi kanonok, a temesvári Gerhardinum Római Katolikus Teológiai Gimnázium igazgatója és Kozovits Attila perjámosi plébános. A liturgia zenei szolgálatát Andreea Bodroghi, a máriaradnai kegytemplom orgonistája látta el, aki Czégledi plébános és a helységből Németországba települt hívek meghívására érkezett erre az ünnepségre. Az orgonistához csatlakozott a hangszeresek és kóristák egy csoportja azok közül, akik azért utaztak ide Németországból, hogy jelen legyenek ezen a hármas ünnepségen. A szentmisén felcsendültek Franz Schubert Német mise című művének részletei, hangszeres kompozíciók, valamint a bánsági német nyelvű egyházi zenei repertoár hagyományos énekei.


Az evangéliumot Kozovits Attila, az olvasmányokat Claudiu Călin és Hilde Zappel olvasta fel. Homíliájában Johann Dirschl két irányra fókuszált: egy nagyon személyes, a helyi közösséghez kötődő irányra, azokra az évekre, amikor szomszéd plébánosként segített a németszentpéteri plébánián és a szomszédos filiákban, azokra az évekre, amikor az akkori embereket és papokat ismerve sok könnyes és örömteli pillanatnak volt tanúja, gyakran olyan megemlékezésekhez kapcsolódva, mint a deportálások, a kommunizmus alatti üldözések, de az 1989 előtti évek tömeges kivándorlása is. A szentbeszéd másik iránya, a katekétikai rész Szent Péter és Szent Pál apostol életére és tevékenységére, antiókhiai és római evangelizáló küldetésének fontosságára összpontosított.
Társszervezőként részt vett még a németszentpéteri származású, jelenleg Németországban élő Hilde Zappel és Nikolaus Rennon mérnök, akik a Németországból érkezettek népes csoportjának koordinátorai, George Grade, Székeskút (amelyhez Németszentpéter tartozik) polgármestere családjával és a városháza küldöttségével, Adeleheid Simon, az Arad megyei Német Demokrata Fórum képviseletében, Dagmar Șiclovan és Helmut Weinschrott a Temesvári Német Demokrata Fórum részéről, Erna Paller és Walter Altmayer a Németországi Svábok Szövetsége temesvári irodája részéről. Az újaradi ifjúsági néptánccsoportot Simon Adeleheid, a szentannai (Arad megye) csoportot pedig Claudiu Höniges kísérte el. Jelen voltak a temesvári és aradi német nyelvű és magyar nyelvű média képviselői is.
A szentmise keretében az általános helynök megköszönte minden résztvevőnek, hogy hozzájárultak a jubileum megünnepléséhez, majd megáldotta a fiatalok által vitt, szalagokkal díszített rozmaringcsokrot. Czeglédi Ferenc a helyi közösség nevében kiemelte Hilde Zappel és Nikolaus Rennon valamint a körülöttük kialakult csoport évek óta tartó odaadó közreműködését, valamint hozzájárulását a templom gondozásához, a temetőkápolna és a temető bejáratának felújításához, illetve köszönetet mondott a helyi önkormányzatnak is, George Grade polgármesternek a jubileumi ünnepség támogatásáért és a szentmisén való jelenlétéért, valamint a Tóth családnak, akik a templomban és a római katolikus temető kápolnáján az ünnepélyes alkalomból leleplezett két emléktáblát adományozták.


Hilde Zappel köszönetet mondott Johann Dirschl általános helynöknek az ünnepi szentmise bemutatásáért, valamint Czeglédi Ferenc plébánosnak és Kozovits Attila perjámosi plébánosnak, akik előző este együtt celebráltak ájtatosságot az elhunytak lelki üdvéért a helyi római katolikus temetőben. A német küldöttség és az egyházközség által felajánlott ajándékok között szerepelt Németszentpéter német nyelvű monográfiájának egy példánya, a jelképes bor és a híres pécskai kenyér, továbbá egy magyar nyelvű énekeskönyv, amely a máriaradnai kegytemplomot zarándokként felkereső pécskai hívek sajátja.
A liturgia megható mozzanata volt, amikor egy lány, akinek a nagyszülei ebből a közösségből származnak, egy gyönyörű verset mondott el a helyi sváb tájszólásban. Néhány másik gyermek kíséretében a hagyományos sváb népviseletbe öltözött kislány versben szólt a nagymamájához, aki még gyermekkorában megígérte neki, hogy ha felnő, hazaviszi őt a szülőfalujába, hogy megtekintse a templomot, hogy végigjárja a falu utcáit és részt vegyen a radnai zarándoklaton….
A szentmisét követően a papok és népviseletbe öltözött párok csoportképet készítettek, majd a helyi közösség, a pécskai és a Németországból érkezett vendégekkel együtt ezután a plébániaház udvarán ünnepeltek tovább. Az agapét a polgármester családjának támogatásával szervezték meg, és egyben találkozási pontnak szánták a település román ortodox közösségével.

Szöveg & fotó: Claudiu Călin / Gerhardus.ro