A kispapi cserkészraj újabb tagja tett cserkészfogadalmat

0
205

Az 1997-ben alapított, 96. számú Pongrácz Szent István cserkészcsapat kötelekében Balázs Barnabás tett cserkészfogadalmat Kerekes László segédpüspök, cserkészvezető jelenlétében június 2-án. A kispapi cserkészraj legújabb tagjának élménybeszámolóját olvashatják.

2024. június 2-án fogadalmat tettem, hivatalosan is cserkész lettem. 2023 őszétől, ahogy visszatértem Gyulafehérvárra gyakorlati év után, jelentkeztem, hogy én is szeretnék cserkészfoglalkozáson részt venni, amelyet Kerekes László segédpüspök atya tart.

Már gyermekként, amikor a tévében cserkészeket láttam, nagy csodálattal néztem csapatos tevékenységeiket.

A mi vidékünkön (Székelykeresztúr és környéke) akkor még nem volt cserkészcsapat, legalábbis én nem tudtam róla. Így hát nem volt, akikhez csatlakozni, pedig én magam is úgy szerettem volna természetbe menni, tábort építeni, tüzet csiholni, tábortűz mellett énekelni!

Gimnazista koromban is résztvettem a CSIT-en. Ebben az időszakban a CSIT felügyeletét a cserkészek biztosították. Nemes munkát végeztek, azonban én akkor 15-16 éves fejjel nem láttam vonzónak a cserkészéletet. Visszagondolva nem magával a cserkészmivolttal voltak fenttartásaim, hanem azokkal, akik ott megjelenítették azt.

Kispapként láttam, hogy több pap is foglalkozik cserkészettel, plébánián és iskolában. Az akkori CSIT szervezőitől – cserkészek is voltak köztük – érdeklődtem ennek kapcsán, és bátorítottak, hogy minél előbb csatlakozzam, mert sokat ad a gyerekekkel és fiatalokkal való foglalkozáshoz.

A cserkészjátékokat már gyakorlati éven is használtam mind Gyimesbükkben, mind Tusnádon. Gyimesbükkben láttam meg, hogy milyen nagy szükség van arra, hogy a pap is értsen a cserkészethez.

Mindennapjainkban, amikor életünk jó részét a technika és internet világában éljük, nagy lehetőség a cserkészet, ami újra visszavezet a természetbe, közösségbe, csapatmunkába és az életrevalóságba, hiszen a cserkész feltalálja magát bárhol, akár az alkalmazkodásban, a munka kivitelezésében, a segítségnyújtásban, a csapatszellem megvalósításában.

Identitás megerősítő hatását is látom a cserkészetnek: az elnőiesedő férfiúk és az elférfiasodó hölgyek számára is lehetőség, hogy önmaguk meghatározását megerősítsék a tevékenységek, a kihívások, a csapat és közösségiség által.

Élmény volt számomra a 2024. június 2-i akadálypályával való küzdelem, a társakkal való együttmunkálkodás és a fogadalomtétel.

Fotók: 96. Számú Pongrácz Szent István Cserkészcsapat

MEGOSZTÁS