Palánki Ferenc püspök vezetésével debreceni vendégek látogattak Nagyváradra

0
102

A debrecen-nyíregyházi egyházmegye püspöki székházának munkatársai a nagyváradi egyházmegye püspöki palotájába látogattak Keresztelő Szent János születésének ünnepén, június 24-én Palánki Ferenc megyés püspök vezetésével.

A közösséget Böcskei László nagyváradi megyés püspök fogadta, aki az egész napot a vendégekkel töltötte, bemutatva őket a munkatársainak. A nagyváradi püspök az egyházmegye pasztorációs munkájának több területéről is beszélt a látogatóknak. Elsőként megemlítette az egyházmegye pasztorális munkájával összekapcsolódó vallásturisztikai irodát, amellyel az alapító, Szent László király kimeríthetetlenül gazdag örökségének megosztására vállalkoznak, bemutatva a több mint 250 év épített örökségét és közel négy évszázad egyházművészeti hagyatékát.

Böcskei László püspök a másik nagy területről, az oktatásról is szólt, mivel az Romániában teljesen más koncepció alapján működik, mint Magyarországon. Az egyházmegye felügyeletéhez csak a Szent László köznevelési intézmény – bölcsőde, óvoda és iskola – tartozik több mint ezer gyermekkel. A román állam a felekezeti oktatást nem, csak a magánoktatást ismeri el. A Szent László-líceum is állami iskola felekezeti jelleggel. Ez azt is jelenti, hogy a pedagógusok kinevezéséhez a püspök jóváhagyása is szükséges, valamint a meglévő tantárgyakhoz az egyház még rendelhet tantárgyakat, erősítve a katolikus jelleget az oktatásban.

A délelőtt hátralévő részében Lakatos Attila helytörténész lenyűgöző tárlatvezetéssel mutatta be a püspöki palotát, amely nemcsak püspöki rezidenciaként, egyházmegyei hivatalként, hanem kulturális, művészeti központként is működik. A palota különleges, festett termeit, kiállítótereit, klasszikus egyházművészeti gyűjteményének legértékesebb darabjait is láthatták a vendégek, majd a közös ebéd után a Nagyboldogasszony-székesegyházat, a nagyváradi várat is megnézték.

A találkozó csúcspontja a szentmise volt, amelyet a püspöki palota kápolmájában Palánki Ferenc püspök mutatott be az aznap pappá szentélésének 34. évfordulóját ünneplő házigazda, Böcskei László püspök koncelebrálásával.

Kovács Ágnes / Öröm-hír Sajtóiroda / debrecen-nyíregyházi egyházmegye alapján