Ferenc pápa: A hatalmas technológiai fejlődést, a mesterséges intelligenciát etikusan kell felhasználni

1
279

Ferenc pápa megerősítette, hogy a mesterséges intelligenciát csak az emberiség javára szabad felhasználni, és köszönetet mondott a Centesimus Annus Pro Pontifice Vatikáni Alapítvány által szervezett, A generatív mesterséges intelligencia és a techokratikus paradigma című nemzetközi konferencia résztvevőinek.

Bő egy héttel azután, hogy beszédet mondott az olaszországi Bariban a G7-es ülésen a mesterséges intelligenciáról, Ferenc pápa szombaton ismét megerősítette, hogy a hatalmas technológiai fejlődést etikusan kell felhasználni, az emberiség szolgálatában, és mérsékelni kell a benne rejlő kockázatokat. A szentatya a vatikáni Centesimus Annus Pro Pontifice alapítvány által szervezett, A generatív mesterséges intelligencia és a technokratikus paradigma nemzetközi konferencia résztvevőivel találkozott szombat délelőtt a Vatikánban. 

Maradjon eszköz az emberek kezében

Beszédében a pápa megköszönte a jelenlevők elkötelezettségét, hogy feltárják, hogyan segítheti a mesterséges intelligencia az emberi méltóság előmozdítását és a hátrányos helyzetűek szolgálatát. „Nagyra értékelem, hogy a Centesimus Annus nagy teret adott ennek a témának, különböző országok és tudományágak tudósai és szakértői bevonásával, elemezve a mesterséges intelligencia fejlesztésével és használatával kapcsolatos lehetőségeket és kockázatokat.” A pápa óva intett az eszköz önálló működésétől, hangsúlyozva, hogy a mesterséges intelligencia „eszköz, és eszköznek kell maradnia” az ember kezében. Ezen túlmenően a szentatya óva intett attól, hogy a mesterséges intelligencia a kiselejtezés kultúráját terjessze, előnyben részesítve az egyenlőtlenséget, és hogy a hatáskörén kívül eső döntéseket hozzon.

A mesterséges intelligencia célja az emberi méltóság előmozdítása

Miközben arra biztatta a vatikáni tanácskozás résztvevőit, hogy folytassák a mesterséges intelligencia valódi céljának vizsgálatát, feltette a kérdést: Szolgálja-e az emberiség szükségleteinek kielégítését, az emberek jólétének és átfogó fejlődésének javítását, vagy inkább az emberiséget fenyegető veszélyek ellenére a néhány technológiai óriás amúgy is nagy hatalmának gazdagítását és növelését szolgálja? A pápa szerint ez az alapkérdés. Mivel az emberiség jövője a technológiai innováció területén dől majd el, kijelentette: „Nem szabad elszalasztanunk a lehetőséget, hogy az elménkkel, a szívünkkel és a kezünkkel új módon gondolkodjunk és cselekedjünk”, annak érdekében, hogy „az innovációt egy olyan működés felé irányítsuk, amelynek középpontjában az emberi méltóság áll első helyen”. A pápa hangsúlyozta, hogy ez nem lehet vita tárgya.

Bátorítás és provokáció

Ferenc pápa arra buzdította a Centesimus Annus Alapítványt, hogy „bátran folytassa” elkötelezettségét e tekintetben. Továbbá kifejezetten üdvözölte, hogy az alapítvány elindított egy második közös kutatási projektet a Katolikus Kutatóegyetemek Stratégiai Szövetségével (SACRU). „Kérem, tájékoztassanak engem erről!” – mondta a pápa. Végül beszédét egy provokációnak nevezett gondolattal zárta. „Biztosak vagyunk benne, hogy továbbra is intelligenciának akarjuk nevezni azt, ami nem az intelligencia?” – tette fel a kérdést. Nyomatékosította, hogy el kell gondolkodnunk ezen. Arra buzdította a nemzetközi tanácskozás résztvevőit, hogy tegyék fel maguknak a kérdést: „A helytelen használata ennek a szónak, ami oly fontos és annyira emberi, vajon nem jelenti-e már a technokrata hatalomnak való alárendelődést?

Deborah Castellano Lubov Somogyi Viktória / Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican Media

1 HOZZÁSZÓLÁS