Nyári koncertekre várja az érdeklődőket a KlausenMusik 2024 hangversenysorozat

0
586

Az Egyházzene – Kolozsvár egyesület szervezésében idén is sor kerül KlausenMusik nyári koncertsorozatra, július 1. és augusztus 30. között minden hétfőn és  pénteken este 7 órától. A 2019-ben útnak induló KlausenMusik idén hatodik alkalommal várja a kedves érdeklődőket, turistákat, zeneszeretőket három csodálatos központi helyszínen: Szent Mihály-, lutheránus (Pietati) és piarista templomokban.  

A hétfői napokon az orgonamuzsika lesz főszerepben a két főtéri: Szent Mihály és lutheránus templomok restaurált hangszerei által, pénteki napokon pedig a kamarazene kerül előtérbe. Fontos kiemelni az istentiszteleti helyek különleges építészeti és akusztikai adottságait is, amelyeknek központi elhelyezkedésük és különleges hírnevük kedvez. Színvonalas együttesek, külföldi és belföldi orgonaművészek és előadók produkcióin vehetnek részt az érdeklődők, változatos stílusban és műfajokban július 1-től  augusztus 30-ig minden hétfőn és pénteken este 7 órától.  


A hazai előadóművészek mellett: magyarországi, olaszországi, svájci, előadókat is hallgathatunk. A koncertek közül külön említendő a magyar napok keretében sorra kerülő Magyar Egyházzenei Biénnálé, amely a 2022-ben tartott egyházzenei fórumnak folytatása augusztus 16-án a piarista templomban, valamint augusztus 19-én (kivételesen 8 órától) a lutheránus templomban, illetve a Heavy Brass GuysTuba Quartet koncertje, egy héttel később augusztus 23-én, ugyancsak a piarista templomban. A koncertek este 7 órakor kezdődnek és a belépés ingyenes.


A KlausenMusik hangversenysorozat 2019 indult útjára és nagy érdeklődésnek örvend, fontos kulturális színfoltjává vált városunknak, amely kiegészíti a nyári hónapok komolyzenei ajánlatát. A hangversenysorozat fontos célja az is, hogy helyi közösség mellett, a városunkba látogató turisták, vendégek a koncertek alkalmával megismerhessék kulturális és zenei örökségünket. 


A KlausenMusik hangversenysorozat 2019 indult útjára és nagy érdeklődésnek örvend, fontos kulturális színfoltja lévén városunknak, amely kiegészíti a nyári hónapok komolyzenei ajánlatát. A hangversenysorozat fontos célja az is, hogy a városunkba látogató turisták, a koncertek alkalmával megismerkedhessenek helyi kulturális és zenei örökségünkkel. 


A KlausenMusik változatos programmal: szóló, kamarazene, orgonamuzsika, kórus és zenekari együttesre írt művekkel várja az érdeklődőket, a Szent Mihály, lutheránus és Szentháromság- (piarista) templomokban. A KlausenMusik 2024 koncertsorozatot létrejöttét: Kolozsvár helyi tanácsa és polgármesteri hivatala, a Bethlen Gábor Alap, a Communitas Alapítvány és a Szent Mihály-plébánia, a luteránus templom, a Szentháromság- (piarista) templom és a Gheorghe Dima Nemzeti Zeneakadémia támogatta.  

Potyó István
főszervező