Megemlékezést szerveznek Márton Áron püspök pappá szentelésének 100. évfordulóján

0
231
A hirdetéshez Márton Áron fiatalkori személyazonossági igazolványának képét (tulajdonos: Gyulafehérvári Érseki és Káptalani Levéltár) és Ádám Gyula fotóját használták fel. Fotó: Márton Áron Múzeum Facebook-oldala

Márton Áron pappá szentelését követően első szentmiséjét szülőfalujában, Csíkszentdomokoson mutatta be 1924. július 13-án. Ennek az eseménynek a 100. évfordulójára ünnepélyes szentmisével emlékezik a szülőfalu július 14-én, vasárnap, amely ünnepségre szeretettel várnak mindenkit – tájékoztat a Márton Áron Múzeum Facebook-oldalán. Az esemény társszervezője a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség.

A megemlékezésen kiemelt figyelmet szeretnének fordítani azokra, akiket egykor Márton Áron püspök bérmált, akik erről az eseményről esetleg fényképeket is őriznek, és akik szívesen megosztanák emlékeiket másokkal is. Őket a szentmise után vendégül látják a templom mellett található Márton Áron Zarándokközpontban, ahol az élményeikről mesélhetnek. Akinek van korabeli fényképe a bérmálásról (vagy más eseményről), amelyen Áron püspök is látható, tisztelettel kérik, vigye magával. A fényképről a helyszínen másolatot készítenek, az eredetit már ott a helyszínen visszaadják.

Mivel zömében idős emberek érintettek, számítanak a családtagok közreműködésére, hogy aki szeretne, és aki megteheti, eljöhessen az ünnepségre.

Az esemény tervezett programja:

11:00 – 12:00 – Szentmise, főcelebráns: Kovács Gergely érsek, szentbeszédet mond: Szecsete Zoltán plébános;

12:20 – 14:00 – Fogadás azok részére, akiket Márton Áron püspök bérmált, beszélgetés, fényképkészítés – helyszín: Márton Áron Zarándokközpont;

Szeretettel várnak mindenkit, hogy erőt merítsünk újra Márton Áron püspök életpéldájából és tanításából, és együtt imádkozzunk boldoggá avatásáért.

Forrás: Márton Áron Múzeum Facebook-oldala