Áldással mennek az iskolába a Szent Imre-óvoda ballagói

0
646
Fotó: Szent Imre Római Katolikus Óvoda

A kolozsvári Szent Imre Római Katolikus Óvoda gyermekei az óvónők és dadusok kíséretében többször is felkerekednek, hogy átvonulva a Szent Mihály-templomba, egy-egy eseményt ott imádságos lelkülettel ünnepeljenek meg. Június 13-án a Szent Imre-óvoda Csillag csoportját hívta László Attila főesperes-plébános, ahogy ő fogalmazott, egy rövid imára, mielőtt elindulnak az iskola felé.

Az ünnep elején az óvodából elballagó Csillag csoport tagjaihoz szólt a főesperes-plébános, közvetlen hangon kérdezgette őket. A kérdésre, hogy a gyerekek mit szeretnének kérni Istentől, egyáltalán mit szoktunk kérni Istentől, lelkesen jöttek is válaszok az első padsorokban helyet foglaló óvodásoktól: volt, aki azt mondta, ő azt kéri, vigyázzon ránk, más azt felelte, hogy gyógyítson meg, volt, aki előrelátóan azt mondta, mehessen iskolába. Majd László Attila kitért arra is, mit szeretnének kérni a szülők és az óvónők számára a gyerekek.

A közös ima után Péter Tünde igazgató köszöntötte a jelenlévőket. Elsőként a szülőkhöz szólva, elmondta, minden gyermek egy kis világegyetem, nincs köztük két egyforma, s csoda látni, ahogy nőnek, látni, mint lesznek egyre önálóbbak. Kifejezte, reméli, a gyerekek is ugyanolyan örömmel idézik majd fel ezeket az éveket, mint az óvoda munkaközössége. Majd a gyerekekhez szólva mondta el jókívánságait: „Vigyétek magatokkal a vidámságot, melyben itt éltetek. Vigyétek magatokkal a szorgalmat, amit az óvodában tanultatok. Vigyétek magatokkal a szófogadást, amellyel mindig örömöt szereztek szüleiteknek. És vigyétek magatokkal a szeretetet, amellyel boldogabbá válik az élet körülöttetek.”

Ezt követően az ovis évektől búcsúzó gyerekek mindegyike elmondta a saját kis versét, közösen énekeltek, majd a középső csoport búcsúztató versét hallgatták meg. Az óvónők és a kisebb csoport ovisai ezek után átadták az útravaló batyukat és a virágot, majd Szent Imre herceg, az óvoda védőszentjének énekével és László Attila főesperes áldásával ért véget az ünnep.

Fotók: Szent Imre Római Katolikus Óvoda Facebook-oldala, M. Gál Katalin