A nő, aki érték(es) a férfi szemében – kerekasztal-beszélgetést tartottak Nagyváradon

0
137
Fotók: képernyőképek a videó-összefoglalóból

A Nagyváradi Római Katolikus Püspökség A nő, aki… elnevezésű sorozatának júniusi alkalmán, június 11-én kerekasztal-beszélgetést tartottak A nő, aki… érték(es) a férfi szemében címmel az Ad Lucem Zarándokházban. Az eseményt a „Derék asszonyt ki talál? Értéke a gyöngyét messze meghaladja.” (Péld 31,10) mottóval hirdették meg.

A kerekasztal-beszélgetés során Gózner Artúr állandó diakónussal, Mike Pál és Visky István református lelkipásztorokkal és Wagner András katolikus édesapával az alábbi kérdésekre keresték a választ a résztvevők: Napjainkban mit jelent az érték, a női, az egyedi, a keresztény? Az az érték, amelyet dédnagyanyánktól, nagyanyánktól, édesanyánktól örököltünk. Az a finomsággal meghintett drágaság, amelynek hordozói a nők. Ahhoz, hogy értékelni tudják a nőt, szükség van egy olyan különleges látásra, amely megérteti, megláttatja a női lelket, a gyöngéd szépséget. Honnan indultunk s merre tartunk? Mi voltaképpen az igazi női érték, amelytől igazán értékesekké lehetnek a nők?

Visky István református lelkipásztor a nagyváradi egyházmegye Facebook-oldalán közzétett összefoglaló videóban azt mondja, hogy a nő értékét annál kell keresni, aki megalkotta a nőt, onnan elindulva kell a nőhöz elérkezni. Meglátása szerint van egy eredeti elképzelés a nőről és a férfiról is, ha arra sikerül rátalálni, akkor egy lépéssel közelebb kerülünk a nőhöz.

Wagner András férj és apa szerint a nő létezése önmagában érték. Meglátás szerint fontos, hogy a férfi és a nő hogyan tud működni egységben, illetve kiemelte, hogyan nem tud működni, hogyha nincs nő.  Reflexiójában a nő teremtői mivoltát emelte ki mint érték és különlegesség. A nő olyan ember, aki teremteni tud.

Gózner Artúr állandó diakónus úgy gondolja, hogy a nő értékét semmiképp sem a férfivel való összehasonlításában vagy ellentétében kell keresni, hiszen a nő önmagában véve egy érték. A nő képes életet, otthont teremteni. Gózner Artúr szerint a nő értéke leginkább az, hogy mindig meg tud újulni, képes arra, hogy újra más és más legyen: megújul, ha férjhez megy, ha gyermeket szül…

Mike Pál református lelkész szerint a teremtéskor Isten úgy hozta a nőt, Évát a férfi elé, hogy ő lesz az ő segítőtársa: mindenképpen szüksége van rá, nélküle nem teljesedik ki az élet, a hivatás. A nő a férfi számára az istenképűségben is társ, az istenképűségük így fog teljessé válni, csakis ebben a társas létben.

Forrás: a nagyváradi egyházamegye Facebook-oldala