Ferenc pápa: aggasztó egy általános konfliktus lehetősége, a béke elpusztítása bűn!

0
196
Bayeux-i háborús temető. Fotó: Wikipédia

Bayeux és Lisieux püspökének címzett üzenetében a pápa felidézi a II. világháború sorsát eldöntő, nagy emberáldozatot követelő normandiai partraszállás évfordulóját, 1944. június 6-át. Imádkozzunk a hősi halottakért, az ártatlan civil áldozatokért, és mindazokért, akik a mai háborús fenyegetettség légkörében bátran vállalják a békét, kompromisszumok árán is!

Jacques Habert francia püspökhöz csatlakozik gondolatban és imáiban a pápa, valamint mindazokhoz, akik a bayeux-i székesegyházban összegyűlve emlékeznek a szövetséges haderők 80 évvel ezelőtti normandiai partraszállására.

Őrizzük annak az óriási és döbbenetes összefogásnak és katonai akciónak emlékét, amellyel a szabadság visszanyeréséért küzdöttek. És gondolunk ennek az erőfeszítésnek az árára is, amit meg kellett fizetniük: a hatalmas temetőkre, ahol sok ezer katona sírja sorakozik – legtöbbjük nagyon fiatal és sokan távolról jöttek –, akik hősiesen életüket adták, ezáltal hozzájárultak a második világháború lezárásához és a béke visszaállításához, ami – legalábbis Európában – közel 80 éve tart. A partraszállás rémületet keltve eszünkbe juttatja a teljesen lerombolt normandiai városok képét is: Caen, Le Havre, Saint-Lô, Cherbourg, Flers, Rouen, Lisieux, Falaise, Argentan… és sok más városét. Emlékezni akarunk a számtalan ártatlan civil áldozatra és mindazokra, akik elszenvedték azokat a szörnyű bombázásokat – írja üzenetében a pápa.

Hamar elfelejtették a világháború szörnyűségét

A partraszállás általánosabb szinten eszünkbe juttatja a borzasztó világháború csapását, amelyben oly sok férfi, nő és gyermek szenvedett, annyi családot tönkretettek, oly sok minden romba dőlt. Fölösleges és képmutató dolog lenne anélkül emlékezni rá, hogy végérvényesen elítélnénk és elutasítanánk; anélkül, hogy megismételnénk Szent VI. Pál felhívását az ENSZ-hez, amelyet 1965. október 4-én mondott: „Soha többé háborút!” Míg több évtizeden keresztül a múlt hibáinak emléke támogatta a szilárd elhatározást, hogy mindent megtegyenek azért, hogy elkerüljék egy újabb, világszintű, nyílt konfliktus kitörését, most Ferenc pápa szomorúan állapítja meg, hogy ma ez már nem így van, és az embereknek rövid az emlékezetük. Bárcsak ez a megemlékezés segítene újra visszatalálni hozzá!

Aggasztó, hogy egy általános konfliktus lehetőségét újra komolyan figyelembe veszik, és hogy a népek lassanként hozzászoknak ehhez az elfogadhatatlan eshetőséghez. A népek békét akarnak! Stabilitást, biztonságot és gyarapodást, amelyben mindenki nyugodtan végezheti kötelességét és élheti saját sorsát. Tönkre tenni a dolgok e nemes menetét ideológiai, nacionalista, gazdasági ambíciók miatt súlyos vétek az emberek és a történelem előtt, bűn Isten előtt.

Ezért Ferenc pápa lélekben csatlakozik a bayeux-i püspök és a székesegyházban emlékezők imáihoz. Imádkozzunk azokért a férfiakért, akik háborúkat akarnak, akik kirobbantják azokat, akik értelmetlenül táplálják, fenntartják és fölöslegesen elhúzzák vagy cinikusan hasznot húznak belőle! Isten világítsa meg szívüket, mutassa meg nekik a szerencsétlenségek sorát, melyet okoznak!

Győzzön a békevágy!

Imádkozzunk a békességszerzőkért! Aki békét akar, nem gyáva, éppen ellenkezőleg: nagyon sok bátorság kell hozzá, bátran lemondani valamiről. Még ha az emberek ítélete olykor szigorú és igazságtalan is velük szemben, „a békességben élőket… Isten fiainak hívják majd” (vö. Mt 5,9). Fohászkodjunk, hogy ellenállva az összeütközés könyörtelen és megátalkodott logikájának, meg tudják nyitni a találkozás és a párbeszéd békés útjait! Hogy fáradhatatlanul kitartsanak szándékukban, és hogy erőfeszítéseiket siker koronázza!

Végül pedig imádkozzunk a háborúk áldozataiért: a múlt és a jelen háborúinak áldozataiért! Isten fogadja be magához mindazokat, akik a szörnyű konfliktusokban haltak meg, és segítse azokat, akik ma szenvedik el mindezt! A szegények és a gyengék, az idős emberek, a nők és a gyermekek az elsőszámú áldozatai mindig ezeknek a tragédiáknak. Isten irgalmazzon nekünk! Szent Mihály, Normandia védőszentje oltalmáért és Szűz Mária, a Béke Királynője közbenjárásáért fohászkodva Ferenc pápa szívből jövő áldását küldi a normandiai partraszállás 80. évfordulójára emlékező bayeux-i civil, vallási és katonai közösségnek.

Forrás: Gedő Ágnes/Vatican News