Egy nap a kiengesztelődésért – közösségi nap a Jezsuita Udvarban

0
405
Közösségi nap

A kiengesztelődés volt a témája annak a közösségi napnak, amelyet június 1-jén, szombaton a marosvásárhelyi Jezsuita Udvarban tartottak. A rendezvény célja a kiengesztelődés és a tisztelet kultúrájának előmozdítása volt, ami magába foglalta a tiszteletteljes kommunikáció közös tanulását, az egymással való találkozásokat, a sebzettséggel való kiengesztelődést. A marosvásárhelyi Jezsuita Egyetemi Lelkészség vendégei voltak a kolozsvári Katolikus Egyetemi Lelkészség tagjai is, ami sok barátságot szőtt és megerősített.

A nap két részre volt osztva. A résztvevők a délelőtt folyamán előadásokon, kerekasztal-beszélgetéseken vehettek részt, a délután folyamán pedig szentmise és rekreációs programok voltak felkínálva.

Jakabos Barnabás SJ jezsuita szerzetes előadásában arról beszélt, hogy a kiengesztelődés Isten ajándéka, kegyelem, és az egyház bölcsessége, tárháza ebben sokféle kapaszkodót tud nyújtani, a szentségi élet hatékony élése maga a kiengesztelődés lehet. Sisak Imola klinikai pszichológus a családi traumák feldolgozásának lehetőségeiről beszélt. Előadásában kiemelte, hogy életünkben a fel nem ismert, ezáltal a fel nem dolgozott traumáink azok a szálak, amik mozgatnak bennünket, akár egy bábot a tudattalan sötétjéből. Azt hisszük, szabad akarattal rendelkező lények vagyunk, de tudatosság nélkül valójában múltunk fel nem dolgozott részletei irányítanak. A tudatosság, az önismeret, az életszakaszok eseményeinek feldolgozása, a testmozgás és egyéb gyakorlatok ebben sokat tudnak segíteni, hogy egy nagyobb szabadságra rátaláljunk.

A délelőtt második felében két helyszínen voltak előadások. A Loyola kávézóban Novák Csaba Zoltán történész a román–magyar kiengesztelődésről beszélt. Ezt követően Kedves Rita segítőnővér tartott egy nagyon inspiráló és bátorító előadást azzal kapcsolatban, hogy a szenvedélybetegek hozzátartozói miképp élhetik meg szabadabban a családi kapcsolataikat. Az egyetemi lelkészség nagytermében Becsky Borbála és Cosma István pszichológusok beszéltek a tiszteletteljes kommunikáció eszköztáráról, majd az előadássorozatot Gál Katalin pszichológus előadása zárta, aki a bántalmazottak védelmének lehetőségéről beszélt, és annak fontosságáról, hogy felismerjük, ha környezetünkben hasonló esettel találkozunk, és kellőképpen tudjunk eljárni.

Délután a kötetlen beszélgetések, ebéd után szentmisét ünnepeltek az udvaron, ahova a résztvevők bevihették életük történéseinek kiengesztelődetlenségét, és beletehették az Úr Jézus áldozatába. Este táncház várta az érdeklődőket, és a nap méltó lezárása pedig a MAGIS zenekar és a KEL zenecsoport koncertjei voltak.

András Csaba SJ