Szamosújváron találkoztak az erdélyi örmény katolikusok a székesegyház búcsúján

0
437
Fotók: Riti József Attila

A Romániai Örmények Katolikus Ordinariátusa legjelentősebb egyházi ünnepét, a szamosújvári örmény katolikus székesegyház Szentháromság-búcsúját, amely az imádság mellett egyben alkalom az erdélyi örmény katolikusok és innen elszármazottak találkozására is, június 1-jén ünnepelték.

Szép számmal jelen voltak a barokk székesegyházban a helyi hívek és az erdélyi örmény katolikus plébániákról (Gyergyószentmiklósról, Szépvízről és Erzsébetvárosról), valamint a hozzájuk tartozó közösségekből érkező zarándokok. Az ünnepi szent liturgiát a kerület római katolikus papsága, más egyházak és világi méltóságok jelenlétében Gál Hunor gyergyószentmiklósi örmény katolikus plébános mutatta be örmény katolikus rítus szerint, igét hirdetett Gábor Zoltán szépvízi megbízott örmény katolikus plébános. A diakónusi szolgálatot Molnár Tibor gondnoksági tag végezte. A szent liturgia ünnepélyességét a szamosújvári egyesített örmény és római katolikus kórus, és a gyergyószentmiklósi Vörösköpönyegesek díszőrsége emelte.

Küsmődi Attila örmény katolikus főhelynök Kovács Gergely érsek, örmény katolikus apostoli kormányzó nevében is magyarul és örményül köszöntötte a zarándokokat. Háláját fejezte ki, amiért az erdélyi örmény katolikusok ismét meghallották a hívást, és az örmény katolikus plébániákhoz tartozó hívek fontosnak tartották elzarándokolni a székesegyház Szentháromság-búcsújára, amely egyben Világosító Szent Gergely, az örmények apostola tömlöcből való kiszabadulásának ünnepe is.

A templomi ünnepséget követően a nyárikertben a résztvevők egy közös agapén fogyasztották el — egyéb finomságok mellett — a hagyományos örmény ágándzsábur, churutos levest, amelyet a szamosújvári örmény katolikus egyházközség tagjai készítettek az alkalomra.

Az ünnepség kulturális részeként Puskás Attila az örmény város és a székesegyház építéstörténetét ismertette, majd a zarándokok egy csoportja Kolozs Megye Tanácsának támogatásával meglátogatta a válaszúti Bánffy-kastélyt, ahol Kálmán Attila történész mutatta be a kastély és az erdélyi arisztokrata család történetét.

A szamosújvári késő barokk örmény székesegyház építését 1748. szeptember 18-án kezdték el az örmény katolikus egyház és a hívek adományaiból, Mária Terézia császárnő támogatásával. 1804. június 17-én szentelte fel a Szentháromság tiszteletére Mártonfi József római katolikus püspök, aki „basilikának” nevezte a templomot. A székesegyház oldalkápolnájában őrzik az eredetileg Rubensnek tulajdonított, de a legújabb kutatások szerint Joachim von Sandrart által festett Krisztus levétele a keresztről című festményt.

Puskás Attila

Fotó: Riti József Attila, Puskás Attila