Püspökké szentelték Mirko Štefkovićot, az új nagybecskereki főpásztort

0
229

Püspökké szentelték és egyben beiktatták a nagybecskereki egyházmegye megyéspüspökévé Mirko Štefkovićot a nagybecskereki Nepomuki Szent János-székesegyházban június elsején. A főszentelő Német László SVD belgrádi érsek, a Szent Cirill és Metód Nemzetközi Püspöki Konferencia elnöke, a társszentelők Santo Rocco Gangemi érsek, szerbiai apostoli nuncius és Fabijan Svalina szerémségi püspök voltak.

Az eseményen részt vett Luciano Suriani észak-macedóniai apostoli nuncius, Francis Assisi Chullikatt bosznia- és hercegovinai apostoli nuncius, Jean-Marie Speich koszovói apostoli delegátus, a Szent Cirill és Metód Nemzetközi Püspöki Konferencia, valamint a szomszédos püspöki konferenciák tagjai és a történelmi egyházak képviselői. Jelen voltak a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) tagjai közül is, illetve ott volt Schönberger Jenő szatmári megyéspüspök; Böcskei László nagyváradi megyéspüspök; Fazekas Ferenc szabadkai megyéspüspök, illetve Roos Márton nyugalmazott temesvári megyéspüspök.

Ferenc pápa március 18-án nevezte ki Mirko Štefkovićot, a szabadkai egyházmegye vagyonkezelőjét nagybecskereki megyéspüspökké.

Mirko Štefković főszentelőjét, Német Lászlót követi a nagybecskereki egyházmegye élén, a belgrádi érsek korábban megyéspüspökként, majd 2022. novemberi érseki kinevezése óta apostoli kormányzóként vezette az egyházmegyét. Mirko Štefković 1977. szeptember 24-én született Tavankúton (Szabadka községben), Ivan Štefković és Dominika (szül. Ivanković) második fiaként.

Az általános iskolát Tavankúton, Nagyfényen, majd Szabadkán végezte, ez utóbbi helyen a Paulinum Püspöki Klasszikus Gimnáziumot is. Kötelező sorkatonai szolgálatát Nišben töltötte, majd visszatérte után Pénzes János szabadkai megyéspüspök Rómába küldte papnövendékként, ahol az első két évet a Casa Balthasar Intézetben, majd a többi hatot a pápai Collegium Germanicum et Hungaricumban töltötte. Filozófiai tanulmányait a Pápai Urbaniana Egyetemen végezte 1998 és 2000 között, majd teológiát tanult a Pápai Gergely Egyetemen, ahol 2006-ban fundamentális teológiából licenciátusi fokozatot szerzett. Pénzes János püspök Rómában, 2003. május 3-án diakónussá szentelte. Ezt követően egy évet a horgosi Havas Boldogasszony-plébánián töltött pasztorális gyakorlaton. Pappá szentelésére Szabadkán, 2004. június 29-én került sor, az Avilai Szent Teréz-székesegyházban.

Posztgraduális tanulmányai elvégeztével, hazaérkezése után a megyéspüspök személyi titkárává, valamint a püspöki hatóság jegyzőjévé nevezték ki, amely szolgálatokat 2020-ig végezte, majd 2021-ben a szabadkai egyházmegye vagyonkezelőjévé vált, és a Josephinum Papi Otthon igazgatójának feladatkörével bízták meg. Az egyházmegye ceremóniamestere és szóvivője volt 2011-től 2023-ig.

Mindezek mellett 2007 májusától 2011 júniusáig a Zvonik katolikus havilap fő- és felelős szerkesztője volt, több mandátumban az egyházmegyei tanácsosok testülete, a papi szenátus és az egyházmegyei gazdasági bizottság, valamint Szabadka város Kegyeleti Bizottságának tagja. A szabadkai egyházmegye Teológiai-kateketikai Intézetében fundamentális teológiát tanít, valamint a szerbiai Mária Rádió állandó lelki munkatársa is. Szabadidejében kedveli a gyors gyaloglást és a kerékpározást, valamint a papi futsalválogatott tagja. Anyanyelve, a horvát mellett felsőfokon beszél szerbül, magyarul, olaszul és németül, középfokon pedig angolul.

Forrás és fotó: Nagybecskereki Egyházmegye