Júniusi Mária-köszöntő Csíksomlyón – az aranyrózsa üzenete öt év távlatából

0
730
Fotók: Erdélyi ferencesek

Mária példája tanít, hogy alázattal és bizalommal fogadjuk Isten tervét. Isten kegyelme mindig jelen van, és minket is kiválaszt valamilyen feladatra. Az Istennek a tervében mindannyiunk számára helye van – mondta az elsőszombati Mária-köszöntőn Urbán Erik ferences tartományfőnök. A szentmisén Ferenc pápa öt évvel ezelőtti csíksomlyói látogatásáról is megemlékeztek.

A két héttel ezelőtti pünkösdi búcsú után június első szombatján ismét zarándokok népesítették be a csíksomlyói kegytemplomot és környékét. Noha nem annyian érkeztek, mint a fogadalmi zarándoklatra, de a Mária-köszöntő előtti imaórák ideje alatt sokan sorokban várakoztak szentgyónásra. A délután négy órakor kezdődött első imaórát a gyimesi hívek vezették, majd Csíkdelne-Csíkpálfalva egyházközségének tagjai mondták az áhítatot. A hat órától kezdődött szentmise prédikációjában Urbán Erik ferences tartományfőnök Jeremiás próféta meghívásáról, illetve Mária kiválasztásáról szóló olvasmányok alapján a hivatásokról beszélt. Rámutatott: Jeremiás próféta és a Szűzanya válasza a meghívásra arra ösztönöz, hogy mi is válaszoljunk a jó Isten hívására, még akkor is, amikor nehéz.

„Isten bízik az emberben. Kedves szülők, amikor a jó Isten életet bízott rátok, akkor bízott bennetek. Az Isten, amikor életet ad, akkor bízik az emberben. Íme, az Úr szolgálóleánya – mondja Mária. Alázat és egyszerűség és engedelmesség, példaértékű” – mondta Erik testvér, azt is megjegyezve: Jeremiás próféta és a Szűzanya élettörténete, kiválasztása bátorságra és hitbeli megerősödésre is ösztönöz. Jeremiás próféta meghívásának élettörténete arra emlékeztet, hogy mindenki meghívást, küldetést kap a jó Istentől, és ehhez megkapja a szükséges erőt.

„A feladat, amellyel Isten megbíz, sokszor félelmetesnek tűnik, félelemmel tölt el bennünket, de az ő jelenléte és ereje bátorság számunkra. Alázat és elfogadás. Mária példája arra tanít, hogy alázattal és bizalommal fogadjuk Isten tervét. Isten kegyelme mindig jelen van, és minket is kiválaszt valamilyen feladatra. Az Istennek a tervében mindannyiunk számára helye van” – hangsúlyozta a ferences elöljáró. Hozzátette: ha van egyéni küldetés, hivatás, akkor van közösségi is, és ezt éljük meg minden első szombaton.

„Egy nép, egy részegyháznak, a főegyházmegyének a tagjai, egy nemzetnek a tagjai közösségi küldetéssel és hivatással rendelkeznek. Így jött hozzánk Ferenc pápa, mint közösséghez, mint a gyulafehérvári főegyházmegye tagjaihoz azért, hogy erősítsen és bátorítson” – elevenítette fel Erik testvér Ferenc pápa öt évvel ezelőtti csíksomlyói látogatását. Megjegyezte: a szentatya többek között azzal a céllal is érkezett a kegyhelyre, hogy erőt adjon az erdélyi közösségnek abban, hogy megőrizze hitét, megtartsa identitását. Rámutatott: a látogatásra a kegyhelyen az az aranyrózsa is emlékeztet, amelyet a katolikus egyházfő ajándékozott a kegyhelynek. Az ajándék öt dologra emlékeztet.

„Amikor a pápa átadta az aranyrózsát, kifejezte a Boldogságos Szűzanya iránti mély tiszteletét és szeretetét. Ez a gesztus megerősít abban, hogy Mária különleges szerepet töltött be az üdvösségtörténetben. A rózsa a hit és a kitartás jelképe. Tartsunk ki hitünkben, bízzunk közbenjárásban, mert Mária mindig mellettünk áll” – húzta alá a Mária-köszöntő szónoka, aki arról is szólt, hogy a rózsa a közösségi identitásra is emlékeztet, és azt is üzeni, fontos részei vagyunk az egyetemes egyháznak, ugyanakkor a béke és a remény üzenetét közvetíti, valamint a pápai támogatásról és elismerésről is tanúskodik. Utóbbira példaként említette Ferenc pápa szavait, miként a csíksomlyói látogatásra emlékezett vissza: „Erdély, milyen szép és milyen jó volt ott együtt imádkozni Csíksomlyón.”

„Kérjük a Szűzanya közbenjárását Ferenc pápáért és önmagunkért, hogy ki-ki a maga hivatását felelősséggel megélje és beteljesítse” – zárta prédikációját Urbán Erik ferences tartományfőnök.

A szentmise után ugyancsak Csíkdelne-Csíkpálfalva egyházközségének hívei vezetésével a világosság olvasóját imádkozták a zarándokok. A gyertyás körmenetben az említett egyházközség férfi tagjai népviseletben vitték a Szűzanya kegyszobrának másolatát.

Az elsőszombati Mária-köszöntőt a Mária Rádió és a kegyhely YouTube-csatornája élőben közvetítette. A következő Mária-köszöntő július 6-án lesz.

Bíró István ferences sajtóreferens