A pápa júniusi imaszándéka: A saját országukból menekülőkért

0
175

Ferenc pápa nyilvánosságra hozta imaszándékát 2024 júniusára. Mindenkit arra kér, hogy imádkozzanak azokért, akik elmenekülnek hazájukból.

Ferenc pápa havi imaszándéka júniusban „azokért szól, akik elmenekülnek saját országukból”. A pápa arra hívja az egyházat, hogy imádkozzon erre a szándékra az e havi pápai videóban, amely kedden jelent meg. Az imaszándék az egész katolikus egyházhoz eljut a pápa világméretű imahálózatán keresztül abban a hónapban, amikor az ENSZ június 20-án megemlékezik a Menekültek világnapjáról. A Tele VID televíziós csatornával együttműködésben és az Átfogó Emberi Fejlődés vatikáni dikasztérium támogatásával készült júniusi pápa videó a világ különböző részein található határokról szóló történet. Videójában a pápa emlékezteti a keresztényeket, hogy „aki befogadja a migránst, Krisztust fogadja be”, és hangsúlyozza, hogy milyen gyakran feledésbe merül ez a kontextus.

A kitelepítettek száma meghaladja a második világháborús adatokat

Az elmúlt években a lakóhelyüket elhagyni kényszerültek száma meghaladta a második világháború idején érintettek létszámát. Az Egyesült Nemzetek Menekültügyi Ügynöksége (UNHCR) szerint 2023-ban 110 millió ember kényszerült otthona elhagyására szerte a világon. Ezzel összefüggésben Ferenc pápa pápasága során többször is kérte a migránsok elkísérését, előmozdítását és integrálását. A videó elején a pápa azt mondja: „A gyökértelenség érzése vagy az, hogy nem tudják, hova tartoznak, gyakran kíséri azokat a traumákat, amelyeket olyan emberek élnek át, akik háború vagy szegénység miatt kénytelenek elmenekülni hazájukból.”

„Isten az Ő népével jár”

Ezért a pápa arra buzdít, hogy „olyan társadalmi és politikai kultúrát támogassunk, amely védi a bevándorlók jogait és méltóságát, egy olyan kultúrát, amely elősegíti, hogy a bevándorlók kiteljesíthessék minden potenciáljukat”. Ennek a videóüzenetnek a szándékával összhangban az egyház 1914 óta minden évben arra kéri a híveket, hogy imádkozzanak az elvándorlókért a Migránsok és menekültek világnapján. A 2024. szeptember 29-én megtartásra kerülő emléknap témája: „Isten az Ő népével jár”.

Forrás: Vatican News / Deborah Castellano Lubov / Somogyi Viktória