Járjunk együtt – Öt éve látogatott Ferenc pápa Csíksomlyóra

0
563
Ferenc pápa Csíksomlyón. Fotó: Kristó Róbert

Csíksomlyó 2024. május 18, pünkösdi búcsú… és az elmúlt öt évben ilyenkor az jut eszembe, hogy 2019-ben két búcsújárás volt egy hét különbséggel, hiszen június 1-jén Ferenc pápa mutatott be szentmisét a csíksomlyói Hármashalom-oltárnál, majd egy hét múlva, pünkösd szombatján Pál József püspök szólt a pünkösdi zarándokokhoz. Így az elmúlt napokban, hetekben többször is gondoltam az öt évvel ezelőtt történtekre, 2019 májusára, ugyanis az a periódus nagyon mozgalmas volt számomra. Pörgött az élet, készültünk Ferenc pápa fogadására Csíksomlyón, a Jakab Antal Házban. Az állam minden lehetséges intézménye meglátogatott, ellenőrizték, hogy rendben vannak-e a dolgaink, fel vagyunk-e készülve, képesek vagyunk-e egy ilyen esemény lebonyolítására.

Az előkészületek közepette, május 14-én elhunyt édesapám, akit akkor, abban a periódusban gyászolni sem volt időm. Most volt, éppen május 14-én az ötéves megemlékező szentmise a lelki üdvéért és nagyon sok emlék megelevenedett bennem abból a periódusból. Azon gondolkodtam, hogy mi is maradt, mit hozott maradandót a szentatya somlyói látogatása.

Számomra nagyon összefonódik édesapám halálával Ferenc pápa látogatása, nagyon személyes élmény, és igazából nem tudom a kettőt különválasztani. A személyes találkozás nagyon emberi volt és közvetlen.

Ha szervezet szempontjából tekintek vissza az elmúlt öt évre, akkor elég összetett a helyzet. A Gyulafehérvári Caritas, illetve a Jakab Antal Ház szempontjából nagyon is maradandó ez az esemény. Mindazok mellett, hogy az ingatlan udvarának felújítása, rendbetétele a látogatásnak köszönhető, hiszen anyagi támogatást kaptunk erre Magyarország kormányától, az esemény nyomai fellelhetők az épületben, és büszkék is vagyunk arra, hogy zökkenőmentesen sikerült lebonyolítani. Büszkék vagyunk a szentatya ajándékára, amelyet egy emlékfalon megtekinthetnek a vendégeink. Azt mondhatom el így öt év távlatából, hogy a Caritas csapata derekasan helytállt a szervezésben, és bizonyította szakmaiságát.

Az elkövetkező évekre terveztük, hogy megemlékezünk az eseményről, hiszen először látogatott el Szent Péter utódja Csíksomlyóra. A 2020-as terveinket teljesen áthúzta a Covid-járvány, még a pünkösdi zarándoklat is elmaradt, és a pünkösdszombati szentmisét is a kegytemplomban mutatta be Kovács Gergely érsek. Sokan megjegyezték, hogy 2019-ben két pünkösdi búcsú volt, ezért 2020-ban elmaradt…

Ezekben az években a Covid-járvány miatt nagyon le voltak szűkítve a rendezvényszervezési lehetőségek, majd jött az ukrajnai háború….

Talán érdemes volna így több év távlatából megnézni, kinek mit jelentett és mit jelent most, hogy a szentatya Csíksomlyóra látogatott. Talán most már lehetne érzelemmentesen, objektíven beszélni az akkori eseményekről, amelyekről azóta is szóbeszédeket lehet hallani, hogy az állambiztonsági intézmények mit csinálhattak volna másképp, milyen tanulságokat vonhatunk le, és ténylegesen miért jó, hogy mindez megvalósulhatott.

Talán az elkövetkező években helye lenne a Jakab Antal Házban egy ilyen eseménynek, ahol ezekről beszélni lehetne, beszélni tudnánk….

Péter György

Az írás megjelenik a Vasárnap 2024/22-es szám Fókusz-összeállítása részeként. (Összeállította: Bodó Márta).