A gyulafehérvári papi szeminárium közössége plébániák pasztorális életébe kapcsolódott be. 9. Csíktaploca

0
220

A tavalyi évhez hasonlóan idén is Csíksomlyó környéki plébániák zarándokcsoportjaihoz csatlakozva vett részt a gyulafehérvári szeminárium közössége a pünkösdszombati csíksomlyói fogadalmi búcsún. A kispapok a pünkösdvasárnapot megelőző péntektől egészen pünkösdhétfőig négy napon keresztül aktívan bekapcsolódtak a plébániák pasztorális életébe is, amelynek keretében tanúságot tettek hivatásukról, részt vettek a liturgikus programokon, szentmiséken, prédikáltak, a keresztaljákkal együtt zarándokoltak, valamint nem utolsó sorban értékes találkozások által megismerték a helyi közösségeket.

Gergely József diakónus és Fekete Csaba László III. éves kispap a csíktaplocai plébánia életébe bekapcsolódva vettek részt a csíksomlyói pünkösdszombati fogadalmi búcsún.

Fekete László Csaba III. éves kispap: ,,A pünkösdi ünnepkört Csíktaplocán töltöttük. Péntek este érkeztünk, megismerkedtünk a plébános atyával, Czikó Lászlóval. Röviden elmesélte a plébánia történetét és helyzetét. Néhány szót váltottunk a zetelaki zarándokcsoport néhány tagjával, akik szintén a plébánián töltötték a fogadalmi búcsú előtti éjszakát.

Szombaton együtt zarándokoltunk a csíktaplocai hívekkel, zarándokokkal. Reggel indultunk, két óra gyaloglás után megérkeztünk a nyeregbe, ahol már a kispap társainkkal vártuk a búcsús szentmisét. Ahogyan a kispapok érkeztek, gyorsan meséltük egymásnak az eddigi élményeket. A szentmisén különösen arra figyeltünk fel, amikor a főcelebráns és szónok, Felföldi László pécsi megyés püspök a fiatalokhoz szólt, és kiemelte azt, hogy a hitbeli öröm mennyire fontos, és a fiatalok azok, akik a jövőt építik. Mennyire szép, amikor nagyon sok fiatal vesz részt a búcsún, és alapot adnak annak a reménynek, hogy nem kell félni a jövőtől, mert lesznek még hívő fiatalok.

Pünkösdvasárnap és -hétfőn a csíktaplocai Mindenszentek-plébániatemplomban vettünk közösösen részt az ünnepi szentmiséken, ahol ministráltunk, prédikáltunk. Nagy öröm volt számunkra is fiatal családokat és sok fiatal ministránst látni. A liturgikus szolgálaton kívül a plébános atyával egy györs körutat tettünk meg a környéken. Hálásan köszönjük Czikó László csíktaplocai plébánosnak, valamint a csíktaplocai híveknek vendgészeretetükért, az együtt eltöltött lelkiekben gazdag hétvégéért!”

Fotók: SIS

MEGOSZTÁS