Papok és szerzetesek zarándoklata Szentjobbra

0
312

„Ébredjünk fel az álomból, lépjünk ki a közönyből, nyissuk ki saját börtönünk rácsait, amelybe olykor bezárkóztunk, hogy mindannyian felfedezhessük saját hivatásunkat az egyházban és a világban, valamint hogy a remény zarándokai és a béke megteremtői lehessünk!” (Ferenc pápa üzenete a hivatások 61. világnapjára)

A Pray-kódex naptára szerint 1084. május 30-án Szentjobbon talált rá Szent László király Szent István ereklyéjére, majd tiszteletére itt bencés monostort alapított. Az ünnepet megelőző napon, 2024. május 29-én, szerdán a váradi egyházmegye papjai és szerzetesei ismét Szentjobbra zarándokoltak, és szentmisén vettek részt a helyi plébániatemplomban.

A szentmise főcelebránsa Böcskei László megyés püspök volt, szónoka pedig Franz Peter Tebartz van Elst püspök, az Új Evangelizáció Pápai Tanácsának tagja, aki a 2025-ös jubileumi évről tartott beszédet.

A szentmise elején Virgil Bercea nagyváradi görögkatolikus püspök megható tanúságot tett a hivatástörténetéről, lelkesítve a jelen lévő ministránsokat, hogy merjenek igent mondani Isten hívó szavára.

Fotó: Eugen Ivuț

Forrás: nagyváradi egyházmegye