Lezárult az Örökségünk Őrei vetélkedő

0
184

Az országos döntőt május 25-én, szombaton a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium dísztermében tartották, ahol a regionális döntők továbbjutói mutatták be az általuk örökbefogadott műemléképületet.

A nemes versengés tavaly októberben indult, a csapatoknak a különféle feladatokat kellett teljesíteniük, amelyeket a kreativitás és a népszerűsítés hatékonysága szempontjából értékelt a zsűri. A több hónapi munka 80 százalékot, a döntőn való színpadi bemutatkozás 20 százalékot tett ki az összesítésben. A döntő megmérettetésre a csapatok 7-10 perces színdarabbal és egy versenymappával készültek. Az örökbefogadott épületek közt volt templom, kastély, különböző kulturális és történelmi jelentőségű, építészetileg jelentős épület.

Az első díjat a gyimesfelsőloki Árpád-házi Szent Erzsébet Teológiai Líceum Kemtaur csapata nyerte, amely a széphavasi Szentlélek-kápolnát fogadta örökbe, felkészítő tanár Ambrus István. Második helyezést értek el az algyógyi körtemplom őrei, a dévai Téglás Gábor Elméleti Líceum csapata, felkészítő tanáruk Szász-Barra Dániel Imre.

Harmadik helyen a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium csapata végzett, amely a székelykocsárdi református templomot népszerűsítette Lőrincz Ildikó tanárnő irányításával.

Az RMDSZ Ügyvezető elnökségének kultúráért felelős főosztálya különdíjakat ítélt oda: a legművészibb bemutató díjat a Thália templomának őrzői, a szatmárnémeti Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum csapata kapta, felkészítő tanáruk Barkoczi Éva. A legtörténészibb munka díját az Otohál Ottó Levente tanár által felkészített Örökösök kapták, akik a nagyszalontai Arany János Elméleti Líceumot képviselték. A legleleményesebb munka díjával A Farkas udvarház őrei csapatot jutalmazták, akik a szászrégeni Lucian Blaga Elméleti Líceumból érkeztek a versenyre, felkészítő tanáruk Székely Rozália.

Forrás: Kolozsvári Rádió, Bethlen Gábor Kollégium

MEGOSZTÁS