A gyulafehérvári papi szeminárium közössége plébániák pasztorális életébe kapcsolódott be. 8. Csíkdelne

0
251

A tavalyi évhez hasonlóan idén is Csíksomlyó környéki plébániák zarándokcsoportjaihoz csatlakozva vett részt a gyulafehérvári szeminárium közössége a pünkösdszombati csíksomlyói fogadalmi búcsún. A kispapok a pünkösdvasárnapot megelőző péntektől egészen pünkösdhétfőig négy napon keresztül aktívan bekapcsolódtak a plébániák pasztorális életébe is, amelynek keretében tanúságot tettek hivatásukról, részt vettek a liturgikus programokon, szentmiséken, prédikáltak, a keresztaljákkal együtt zarándokoltak, valamint nem utolsó sorban értékes találkozások által megismerték a helyi közösségeket.

Kiss Szilárd IV. éves, Mag Arnold József I. éves és Ungi Márton Szabolcs I. éves kispap a csíkdelnei plébánia életébe bekapcsolódva vettek részt a csíksomlyói pünkösdszombati fogadalmi búcsún.

Kiss Szilárd IV. éves kispap: ,,Pénteken közvetlenül a megérkezésünk után Csíkpálfalván vettünk részt az örökös szentségimádási nap záró szentmiséjén. Másnap a csíkdelnei és csíkpálfalvi hívekkel közösen, imádságos lelkülettel zarándokoltunk Csíksomlyóra a búcsús ünnepre. Itt kispaptársainkkal találkozva bekapcsolódtunk az ünnepi szentmisébe.

Pünkösdvasárnap mindkét faluban ünnepi szentmisét mutatott be Csíki Szabolcs plébános, amelyen mi kisapok is szolgáltunk. Ezen a napon du. 6 órától Kiss Szilárd vezetésével elimádkoztuk az esti dicséretet a papi zsolozsmából, melyet kerekasztal-beszélgetés követett.

Ezen alkalommal a hívek jelenlétében a plébános kérdéseket tett fel számunkra, melyekre igyekeztünk őszinte válaszokat adni. Többek között, hogy milyen az a közösség, ahonnan jössz, vagy hogyan hívott meg az Úr. A program által a híveknek lehetőségük volt jobban megismerni bennünket. Szép tapasztalat volt, hogy az esemény után a templom előtt néhányan még maradtak, hogy beszélgetni tudjanak velünk. A fiatalok is szép számmal megjelentek és bátorkodtak kérdéseket feltenni a számunkra.

Pünkösdhetfőn szintén két szentmisén vettünk részt a két faluban. Az ebéd alkalmával a plébánossal együtt kiértékeltük a hétvégét, melyből azt tudtuk meg, hogy mindnyájan újabb tapasztalatokat szerezhetünk az ottlétünk alatt. Hálásak vagyunk Csíki Szabolcs plébánosnak, hogy örömmel fogadott bennünket és biztosította, hogy közösségével együtt zarándokolhassunk az ünnepre. Ezúton is köszönjük szépen neki!

A csíkdelnei és csíkpálfalvi híveknek is köszönetet mondunk, hogy engedték magukat megismertetni, és hogy befogadtak bennünket. Hála és köszönet mindannyiuknak!”

Fotók: SIS