A szenvedéstörténettel való szembesülés megkerülhetetlen. Jézus Krisztus szupersztár Kolozsváron

0
447
A rockopera kolozsvári próbáján. Fotó: Kolozsvári Magyar Opera

Andrew Lloyd Webber világhírű művét, a Jézus Krisztus szupersztárt mutatja be május 30-án a Kolozsvári Magyar Opera Novák Péter rendezésében. A rendező a május 27-iki sajtótájékoztatón Jézus passiójáról beszélt, és szándékáról, hogy a remek társulattal lelkigyakorlatra hívja a nézőket. Az első három előadásra minden jegy elkelt.

A Jézus Krisztus szupersztár című rockopera 1970-ben íródott. Zenéjét Andrew Lloyd Webber szerezte, dalszövegírója Tim Rice. A szerzők kezdetben nem tudtak elegendő anyagi támogatást biztosítani a színpadi előadáshoz, ezért csupán egy albumot adtak ki, amelynek sikere elvezette őket az 1971-es Broadway-bemutatóhoz.

A világhírű mű a magyar szerzőpárosra, Bródy Jánosra és Szörényi Leventére is hatással volt, az István, a király kifejezett elődje és ihletője. Novák Péter az előadást passióként gondolta el, Jézus utolsó hetéről szól, azt reméli, a néző sem hátradőlve szemléli, hanem bevonódik, és a látottak-hallottak alapján saját élete legfontosabb kérdéseire talál rá. Az előadást ezért is szünet nélkül, angol nyelven játsszák.

„Terápiás céllal is választottuk ezt a történetet, hiszen napjainkban a szenvedéstörténettel való szembesülés megkerülhetetlen”, fogalmazott Novák Péter. Értelmezésében a bibliai alapok kapnak hangsúlyt, a fény a domináns, kifejezett szándéka és meggyőződése, hogy ez a darab ad valamit, valami fontosat a léleknek. Novák Péter abban is hisz, hogy Jézus személye társadalomformáló erejű.

Szép Gyula igazgató a bemutatót megelőző sajtótájékoztatón a kultúrára jutó költségvetési megszorításokról beszélt, és arról, hogy az opera ennek ellenére színvonalas előadásokat kínál közönségének minden — opera, operett, musical — műfajban, és most, nem először, rockoperával készül, mégpedig e műfaj klasszikusával, amelyet Romániában profi színpadon még nem játszottak. Kiemelte, hogy a társulat tagjai állják a sarat, az egyes szerepeket dupla, sőt, tripla szereposztásban játsszák, és csak néhány magyarországi, illetve a színháznál játszó kolléga bevonása volt szükséges, mind a zene- és énekkar, mind a táncosok lelkesedéssel és teljes erőbedobással készültek.

Kulcsár Szabolcs karmester a partitúra érdekességeiről, klasszikus zenéhez szokott karmester számára adódó nehézségeiről, improvizációs részek, gitárosok zenekari jelenlétéről beszélt.

A karmester kiemelte: a kor, amire mintegy válaszul született a mű, nagyon hasonlít a mai helyzethez: akkor is értelmetlen háború dúlt (Vietnám), akkor is feje tetejére látszott állni az értékrend, a fiatal nemzedék pedig lázadt (1968, Párizs), Woodstockban egy új műfajt ünnepelt és a béke, a szeretet mellett tett hitet, így azt reméli, mondta, itt és ma megszületik a mi Woodstockunk.

Kulcsár Szabolcs elmondta: a társulat tagjai számára a szokásos, tanult bel canto-stílustól eltérő éneklési módot kell használniuk, de minden látszólagos akadályt jól vett a társulat és így emlékezetes előadás készül.

Közreműködők

Jesus Christ: Bodor Áron, Sipos Endre; Judas Iscariot: P. Petőcz András, Farkas Loránd; Mary Magdalene: Covacinschi Yolanda, Balla Adél, Dezső Ágota; Pontius Pilate: Szép Gyula Bálint, Viola Gábor; King Herod: Peti Tamás Ottó, Laczkó Vass Róbert; Caiaphas: Mányoki László; Annas the high priest: Dobrița Roland; Priests: Plesa Róbert, Veress László, Kálmán Róbert Attila, Cîmpean Rareș; Peter the Apostle: András Gábor-Róbert; Simon the Apostle: Rétyi Zsombor; Apostles: Gergely Elek, Ianc Florin, Kincses Márk, Petres István, Rigmányi István, Szacsvai Zsigmond; Szilveszter Sándor; Varga Attila; Varga János; Principal dancer: Sebastian Vlad, Rîpă Alin, Babos Kinga, Katrinecz Erika. Közreműködik a Kolozsvári Magyar Opera ének-, balett- és zenekara. Díszlettervező: Venczel Attila; jelmeztervező: Zsigmond Adél; koreográfus: Jakab Melinda; karigazgató: Kulcsár Szabolcs; hangversenymester: Barabás Sándor, Ferenczi Endre; korrepetitor: Incze G. Katalin; súgó: Kondrát Bea, Kostyák Júlia; ügyelő: Szabó V. Beáta; a rendező munkatársa: Jancsó Hajnal; rendező – koreográfus: Novák Péter; vezényel: Kulcsár Szabolcs.

Fotó: Kolozsvári Magyar Opera

MEGOSZTÁS