Barátság, közösség, kreativitás. Vetélkedőt tartottak Alvincen

0
1167
Fotó: Dicu Adrian

Hitedet semmiképp sem tagadhatod meg! mottóval tartották Alvincen a Pongrácz István alvinci születésű vértanú jezsuita emlékét idéző vetélkedőt május 10-12. közt. A meghirdetésre 56 csapat jelentkezett, 32 csapat küldött videót, 23-at válogattak be a döntőbe, és végül 20 csapat vett részt a döntőn.

A vetélkedő ötlete Veres Stelian gazdasági igazgatótól származik, aki félévig adminisztrálta is az alvinci plébániát. Az egykori kolostor és a templom épületének javításába is belevágott, és míg a pályázati lehetőségeket mérte fel, majd munkatársai segítségével írta a pályázatot, aztán a tetőzetet cseréltette ki, arra gondolt, ne csak az épületet javítsák, hanem legyenek a felújításig is benne programok, mégpedig olyanok, amelyek által többen megismerik a hely történelmét és jelentőségét. Az erre vonatkozó, az amerikai püspöki karnak benyújtott pályázat sikere eldöntötte a dolgokat, ezután 2023 decemberében már a főegyházmegye hitoktatóival egyeztettek a vetélkedő lehetséges időpontjáról.

Következett a verseny egyes eseményeinek kigondolása és megtervezése. Az első fordulóra videókat vártak a jelentkező csapatoktól, olyan videókat, amelyekben kortársaiknak mutatják be a szent életét, hitét, és igyekeznek példáját vonzóvá tenni. A verseny első fordulóját kiértékelő bizottságot Kovács Mihai, a GMGK történelemtanára, Szilágyi Bernadett projektmenedzser és Veres Stelian gazdasági igazgató alkotta, közlésük szerint a jelenkező csapatok ,,elképesztően kreatív videókat készítettek”, nehéz döntés elé kerültek, de a jelentkező 56 csapat közül 32 küldött videót, ezek közül választottak ki 23-at, akik az Alvincen megrendezett döntőn részt vehettek. A beküldött videókat öt szempont szerint értékelték: az információk helyessége, a kreativitás és eredetiség, a csapatmunka, az üzenet megfogalmazása és a megadott időkorlát betartása. ,,Jó volt látni, hogy minden csapattag bekapcsolódott a munkába, hogy szinte mindannyian alaposan elsajátítottátok már Pongrácz Szent István életének legfontosabb eseményeit, illetve hogy ennyire leleményesen fogalmaztátok meg a mai ifjúság számára is aktuális üzenetét”, írták a vetélkedő első fordulója után a szervezők.

A döntős csapatok a vetélkedő második fordulóját egyforma eséllyel kezdték, a korábbi forduló pontszámait nem adták hozzá a döntő pontjaihoz. Két korcsoportban mérték össze tudásukat és alkotókedvüket, fantáziájukat a résztvevők: gimnazista és líceumi osztályosok.

Az első forduló videóit több fórumon is közzétették, érdemes azokat megnézni! A második forduló előtti délután és este a csapatok ismerkedtek, a gyulafehérvári kántoriskola cserkészei vezetésével játszottak, barátkoztak.

A döntőre 20 csapat érkezett. A vetélkedő két részben zajlott: délelőtt a gyulafehérvári vár különböző helyszíneit kellett térkép alapján megtalálni és az ott rájuk váró kántoriskolásoktól a megfejtéshez szükséges eszközöket megkapni, amelyekből egy latin mondatot lehetett összeolvasni és azt magyarra is le kellett fordítani. Bár nem mindenki volt egyformán sikeres e feladat megoldásában, a vele járó futkosás, keresés olyan kellemes izgalmat jelentett és olyan alaposan megmozgatta a gyermekeket és fiatalokat, hogy mindenki vidáman várta a folytatást. Ebéd után immár a teológiai intézet termeiben kellett különböző feladatokat megoldani, a munkát, a korrektséget zsűri felügyelte.

Volt itt képfelismerés, kakukktojás, egy történet oda nem illő szavainak felismerése, kreatív megoldásokat kérő fogalmazás. A vetélkedő végig kellemes izgalomban, de nem stresszben, nem fölösleges feszültségben tartotta a résztvevőket, sok más versenytől eltérően itt a feladatok megoldására összedugott fejek mosolyogtak.

A feladatok megoldását aztán a zsűri bírálta, addig a pontos menetrend szerint érkező buszok kivitték a mindössze pár kilométerre fekvő Alvincre a társaságot, ahol ismét bográcsban főtt vacsora és sok vidámság várta őket.

A nap taizéi imával ért véget, Kolozsvárról jöttek a zenét, az ismétlődő szentírási mondatokra épülő, egyre nagyobb elmélyültséget biztosító imát ismerő fiatalok, hogy a vetélkedő résztvevőivel ezt az egyszerű és nagyon szép imamódot megismertessék.

A résztvevők közül sokan mondták: legjobban azt szerették ebben a versenyben, hogy a szervezők a fantáziájukat is igénybe vették, megmozgatták, így olyan gyermekek is bekapcsolódhattak, akik matematika, magyar olimpiára nem jutottak el, és általában a lelkesedésük, a jókedvük, a lendületük, a kitartásuk az, ami társaikat inspirálja. Volt, aki már a következő versenyt is kitalálta és nevet is adott neki: Pongrácz Feszt, a fesztiválok mintájára, mert ,,tetszik tudni, a mai fiatalokat az mozgatja meg”. A fesztivál pedig legyen háromnapos: első nap meséljenek olyanok, akik kutatták a témát, és osszanak meg minden tudást és érdekességet, a második nap a diákok mutassák meg, színdarab formájában vagy valamilyen kreatív módon azt, amit ők megjegyeztek, és végül legyen kvíz, meg sok vidámság. Hiszen legfontosabb, fogalmazták meg maguk a résztvevők, hogy ide is eljutottak, ilyen történelmi helyeket láthattak, ennyi új barátot szerezhettek, és egy igazán jó hétvégét töltöttek együtt.

Ugyanezt emelte ki Kovács Gergely érsek is a vetélkedőt záró szentmisén és az azt követő díjkiosztón is: hogy számára minden itt levő diák nyertes, és igazán nem az első hely számít csupán. Ő maga is elbeszélgetett a résztvevőkkel, és biztatta őket, a lendületet, a jókedvet tartsák meg, és mindazt, ami itt eszükbe jutott, valósítsák meg, legfőképpen pedig tartsanak össze azokkal, akiket most ismertek meg, akikkel a közös érdeklődés összehozta őket. A sok, tőlük hallott ötlet a főpásztort is lelkesítette és megerősítette abban, hogy az utánpótlás megvan és a jövő jó kezekben van.

Résztvevők voltak:
V-VIII. osztály: Kereszthordozók (ők lettek az első díjasok, Marosszentgyörgy, felkészítő tanár Hajdó Piroska), Szent István vértanú csapata (Gyergyócsomafalva, felkészítő tanár Ferenczi Julianna), Délhegyi Ministránsok (Gyergyócsomafalva, felkészítő tanár Ferenczi Julianna), Pongrácz Angyalai (Csíkdánfalva, felkészítő tanár Szőcs Judit), MIND-ent Tudók (Csíkdánfalva, felkészítő tanár Szőcs Judit), Székely ministránsok (Gyergyócsomafalva, felkészítő tanár Ferenczi Julianna), Szeráf angyalok (kolozsvári zeneiskola, felkészítő tanár Viciocian Szabin), Csavargók (Gyimesfelsőlok, felkészítő tanár Bálint Róbert), Üstökös (Marosludas, felkészítő tanár Tóth Erzsébet), Polyáni betyárok (Kézdivásárhely, felkészítő tanár Kosztándi Tímea), A kassaiak nyomában (2. díj, gelencei plébánia, felkészítő Baróti Tibor), Kalandorok (3. díj, Báthory István Líceum, Kolozsvár, felkészítő tanár Hodor Erika);

IX-XII. osztály: Jézus Követői (Puskás Tivadar Szakképző Líceum, Ditró felkészítő tanár Puskás Erika), Szemlélődők (1. díj, Apáczai Csere János Líceum, Kolozsvár, felkészítő tanár Szép Mónika), Inventio est sapientia hominum (Bethlen Gábor Kollégium, Nagyenyed, felkészítő tanár Kovács Szabolcs), Legyetek jók, ha tudtok! (Bethlen Gábor Kollégium, Nagyenyed, felkészítő tanár Kovács Szabolcs), Pongrácz Szent István barátai (3. díj, Salamon Ernő Líceum, Gyergyószentmiklós, felkészítő tanár Ferenczi Attila), SZEG Team (Gyimesfelsőlok, felkészítő tanár Bálint Róbert), Jezsuita Juniorok (2.díj, Báthory István Líceum, Kolozsvár, felkészítő tanár Hodor Erika), A hit bajnokai (GMGK, Gyulafehérvár, felkészítő tanár Pasca Szilárd).

A kétszer háromtagú zsűri tagjai: Gál László főtanfelügyelő, Hegedűs Enikő művészettörténész, M. Tarzicia mallersdorfi nővér, hitoktató, Farkas Ervin igazgató, Mihalkov Ferenc SJ, Kőrösi Viktor Dávid kolozsvári magyar konzul.

A tudásukat összemérő diákok közt többször ott volt Kovács Gergely érsek, a taizéi imába bekapcsolódott Kerekes László segédpüspök is, a zárószentmisén, amelyet Kovács Gergely érsek celebrált, jelen volt Marton József nagyprépost, Lukács Róbert általános helynök, Hurgoi Sándor teológiai prefektus is, a díjkiosztón a nyugalmazott érsek, Jakubinyi György is jelen volt.

A zárószentmisén Nagy Éva, a Vallásügyi Államtitkárság tanácsosa, valamint Ladányi Árpád Csaba, az RMDSZ Fehér megyei elnöke rövid köszöntő beszédben értékelte az állagmegőrzésen messze túlterjedő, a lelkek, közösségek összefogásán munkálkodó egyházi tevékenységet.

Végül, de nem utolsó sorban a szervező csapat (Veres Stelian, Hurgoi János, Szilágyi Bernadett, Szilágyi Gabriella, Zsebe Márta, Vass Tímea, Dicu Adrian és a feladatokat összeállító Kovács Mihai) összhangja volt az, ami a vetélkedő gördülékeny menetét és barátságos, felszabadult hangulatát biztosította: a főegyházmegye legkülönbözőbb pontjaiból érkezett gyermekek, fiatalok tapasztalhatták, hogy a közösen végzett munka hogyan tud összekovácsolni, ha abból mindenki tehetsége szerint kiveszi a részét.

Fotó: Dicu Adrian