Franz Kett pedagógia szupervíziós gyakorlat Csíksomlyón

0
693

A csíksomlyói Jakab Antal Tanulmányi Ház adott otthont az első romániai Franz Kett-pedagógia szupervíziós gyakorlatnak. Az április 27-30. között megtartott eseményen kilenc személy kezdte el a szakképesítési folyamatot a Franz Kett pedagógusi minősítés megszerzéséért, három jelölt pedig előre lépett ezen az úton. Mindannyian a pedagógia multiplikátorai.

Mindemellett öten Franz Kett-pedagógusként vettek részt, akik az értékelést, a szupervíziós gyakorlat kísérését tanulhatták, gyakorolhatták. A program a romániai Franz Kett Pedagógia Intézet szervezésében, Eva Maria Fiedler vezetésével zajlott. Eva Maria Fiedler a német Institut für Franz-Kett-Pädagogik GSEB e. V. képviseletében érkezett, és szakmai tapasztalatával segítette a résztvevők fejlődését.

A képzés remek lehetőség volt a közös tanulásra, szakmai előrehaladásra és nem utolsó sorban baráti találkozásokra. A három nyelvű (magyar, román, német) program keretén belül a jelöltek bemutathatták az általuk tervezett foglalkozásokat, amit közös kiértékelés követett.

Meggyőződésem, hogy mindannyian olyan többletet kaptunk, amelyet beépíthetünk a további munkáinkba. Felvillantak olyan szempontok a pedagógia didaktikai részére vonatkozóan is, amik eddig számunkra nem voltak hangsúlyosak, javaslatokat kaptunk, hogyan lehetne még jobb, amit terveztünk, és a pozitív megerősítés sem maradt el.

A szoros időbeosztás mellett vasárnap a szentmise után egy kötetlen kirándulás is helyet kapott a programban. A Székelyudvarhely közelében található Mini Erdély Parkba látogathattak el a résztvevők megcsodálva országunk épített örökségét. A családias hangulatú program után visszatérhettünk a munkához, és újabb intenzív napokat tölthettünk el egymás társaságában, valamint a pedagógia szolgálatában.

Külön kiemelem az intézet partnerségében szervezett Franz Kett-pedagógiai anyagokat forgalmazó kisbolt bemutatkozóját. A Játszó Tér SRL vállalta, hogy a foglalkozások kivitelezéséhez szükséges anyagokat beszerzik és forgalmazni fogják országunkban is. A minőséget és megbízhatóságot szem előtt tartó cég kiváló, külföldi minőségű anyagokat mutatott be, amelyeket már a helyszínen meg lehetett vásárolni. Az üzlet online is elérhető a www.tarsasjatek.ro oldalon és folyamatosan bővül a kínálatuk.

Köszönet illet mindenkit, aki részt vett a program létrejöttében. Elsősorban a gondviselő Istennek, aki ilyen szépen egyengeti a Franz Kett-pedagógia útját itt, Romániában is. Hálásak vagyunk minden szervezőnek, fordítónak és résztvevőnek, aki nyitottsággal, tanulni akarással és elkötelezettséggel vett részt a programon. Köszönjük, hogy itt lehettünk.

Székely Beáta