Kézdivásárhelyen zajlott a felső-háromszéki kórusfesztivál

0
635

A kézdivásárhely-kantai római katolikus plébánia és a Pro Cantus Egyesület közös szervezésében került sor a kantai Szentháromság műemlék templomban a XXVII. Felső-háromszéki Kórusfesztiválra.

A dalos ünnep első napján, péntek délután a kamarakórusok mutatták be műsorukat. Az eseményt a házigazda Cantus Kamarakórus (karnagy Fórika Balázs) nyitotta meg, majd a kovásznai Pastorala (vezényelt Szántó Kinga) és a sepsiszentgyörgyi Vox Humana (karnagy Szilágyi Zsolt Herbert) kamarakórust hallhatta a közönség.

Szombat délelőtt a házigazda Szentháromság-templom kórusa (karnagy Fórika Balázs) mellett a következő egyházközségek katolikus templomi kórusai léptek fel: az ozsdolai római katolikus templom énekkara (karnagy Vajda Alpár), a nyujtódi római katolikus templom énekkara (karnagy Klára József), a gelencei római katolikus templom énekkara (karnagy Kosztándi Botond), az alsócsernátoni római katolikus templom énekkara (karnagy Lukács Mihály), a kézdiszentléleki Szakács Antal Vegyes Kar (karnagy Dávid István), a kézdivásárhelyi Boldog Özséb római katolikus templom énekkara (karnagy Gergely Gábor), a kézdivásárhelyi Hálaadás Református Dalárda (karnagy Hodor Tamás) és a sepsiszentgyörgyi Krisztus Király római katolikus templom Laudate vegyes kara (karnagy Lőfi Gellért). Két énekkar – a gelencei, valamint a kézdivásárhelyi Boldog Özséb – Baróti Tibor és László Zsolt, a két egyházközség segédlelkészének kíséretében érkezett a találkozóra, akik az ünnepség nyitó szentmiséjét is celebrálták.

A kórusok által előadott két-két kórusszám után a már hagyományossá vált közös énektanulás következett: Johann Sebastian Bach Már nyugosznak a völgyek című kórusművét adták elő közösen, Lőfi Gellért karnagy vezényletével. Az esemény végén a szervezők a kórusvezetőknek emléklapokat adtak át, majd a kétnapos rendezvény szeretetvendégséggel ért véget.

Kép és szöveg: Iochom István / Háromszék