Hivatások nyomában tizennyolcadik alkalommal

0
587
A fotó a tavalyi Hivatások nyomában hittanversenyen készült.

A nagyváradi Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum ad otthont a 2024. február 23-25. között megrendezésre kerülő XVIII. Hivatások nyomában országos hittanversenynek, amely a Tanügyminisztérium országos versenykalendáriumában lesz feltüntetve a „Pe urmele vocaţiei” cím alatt. A szervezők célja, hogy fiataljaink jobban megismerjék az egyháztörténelem kiemelkedő egyéniségeinek életét, működésük által az Istennek, a felebarátnak szentelt élet értékét, mélységét és szépségét. Akik az ide verseny középpontjában lesznek: Casciai Szent Rita, Boldog Batthyány-Strattman László szemorvos, Boldog Carlo Acutis és Györgypál Albert vértanú pap. Emellett idén is megrendezik az országos római katolikus hittanolimpiát. A megyei szakasz március 16-án, az országos szakasz pedig Kézdivásárhelyen április 24–26 között lesz.

Szeretettel várják a versenyre a római katolikus teológiai líceumok vagy az elméleti líceumokban működő teológia osztályok IX–XII. osztályos diákjainak egy-egy csapatát (iskolánként három diák és egy kísérő tanár).

Különleges feladattal vár a versenyzőkre: plakátkiállítást kell készíteniük a tematikában szereplő személyekről, pontosabban megtervezni, előkészíteni külön-külön mindegyikről egy-egy plakátot, majd közülük egyet a verseny alkalmával be kell mutatniuk. A feladat elvégzésénél alábbi lépéseket kell figyelembe venni:

  • A kiállításnak legyen szórólapja, esetleg meghívója, illetve legyen valami emlék, amit magával vihet a kiállítást látogató.
  • A kiállított plakátok lehetnek kézzel rajzolt, fotózott vagy nyomtatott, esetleg kollázs-technikával létrehozott táblák A3-as formátumban. Lehet használni irodalmi vagy más hiteles forrásból származó idézetet, képet, odaillő zenei anyagot.
  • Három helyen kell kiállítani a plakátokat: az iskolában, egy plébánián és egy szabadon választott harmadik helyszínen.

A kiállításokról kisfilmet kell készíteni és 2024. február 18-ig elküldeni (benedek.ramona@yahoo.com)!
A versenyre a diákoknak magukkal kell vinniük a négy plakátot a szórólapokkal együtt, amit péntek este a verseny helyszínén fognak kiállítani. A kiállításról készült fényképeket és kisfilmeket a Trello-táblára kell feltölteni. A Trello-tábla linkjének beküldési határideje 2024. február 18.

A verseny alkalmával tartott bemutatónak legyen egy felvezetője, ahol a csapattagok röviden, egyértelműen és meggyőzően megfogalmazzák a szándékot, majd kreatívan mutassák be a választott szent emberi nagyságát, Istenből fakadó, példaértékű életét.

A versenyen résztvevő diákok vigyenek magukkal népviseletet, valamint készüljenek egy ötperces jelenettel (saját, vagy már létező forgatókönyv alapján), amelyben a tematikában szereplő szentek életének egy-egy eseményét elevenítsék fel. A jelenetben csak a diákok vegyenek részt és a rendelkezésükre álló időt vegyék figyelembe.

Az országos római katolikus hittanolimpia megyei szakaszát március 16-án tartják, az országos szakasz pedig Kézdivásárhelyen lesz április 24–26 között.

MEGOSZTÁS