Mária-köszöntő Csíksomlyón

0
2328

Fontos, hogy a szív meghallja a felülről jövő hangot, és az alulról érkező óhajt és sóhajt. Legyen az a főegyházmegye, mint egy nagy közösség, legyenek a plébániáink és a plébániákon belül a kisebb közösségek, lelkiségi mozgalmak, a kis család, amely együtt él, vagy az én kis szerzetesközösségem, amely megújulásra szorul, ha imából, imával akar megújulni, akkor lehetősége van a megújulásra. Erőt kap, hogy meg tudjon újulni – hangsúlyozta az elsőszombati Mária-köszöntőn Urbán Erik ferences tartományfőnök.

A csíksomlyói ferences Mária-kegyhelyre ezúttal is zarándokok ezrei érkeztek, akik Szent Balázs püspök emléknapja lévén Balázs-áldásban is részesültek.

Már a délutáni órákban érkeztek a zarándok Csíksomlyóra az elsőszombati Mária-köszöntőre. Négy órától a gyimesi hívek, majd a szentegyházi egyházközség tagjai végezték az imaórát. Közben a kolostor folyosóin zarándokok tucatjai sorakoztak fel, hogy elvégezzék szentgyónásukat.

A hat órától kezdődött szentmise prédikációjában Urbán Erik ferences tartományfőnök az olvasmány alapján rámutatott, amit Salamon király kért, azt ember meg nem adhatta, és ez nem más, mint a bölcsesség, amely képessé tesz mindannyiunkat arra, hogy el tudjunk igazodni a hétköznapokban a világ dolgai között. Hozzátette: a bölcsesség az az erény, amelyet valóban Isten adhat, és amely visszavezet hozzá, illetve elvezet a felebarátunkhoz. Hangsúlyozta: mindehhez fontos, hogy a szív meghallja a felülről jövő hangot, és az alulról érkező óhajt és sóhajt. Amikor e kettő egymásra talál, jó születik.

,,Amikor főegyházmegyénkben a 2024-es évet a megújulás éveként üljük, akkor meglátásom szerint ez egyfajta út lehet, amely hozzásegít a főegyházmegyénk és benne a kis közösségeink megújulásához. Alulról jövő és felülről jövő isteni kezdeményezések… Ha e kettő találkozik, abból jó születik, abból megújulás lehet. Nem akármilyen megújulás évet ülünk, hanem imádsággal megújuló évet. Ezt úgy is mondhatom, nemcsak imával, hanem imádságból megújuló évet, és ez az imádságból megújuló év hasonlítható a magvetéshez. Tavasszal kimegyünk a kertbe és a magvakat elültetjük. Azok ott csendben vannak, és kellő időben kihajtanak, termést hoznak. Hogyha gondozzuk a növényeinket, termést hoznak. Ez történik, amikor imádságból akarunk megújulni. Legyen az a főegyházmegye, mint egy nagy közösség, legyenek a plébániáink és a plébániákon belül a kisebb közösségek, lelkiségi mozgalmak, vagy éppen a kis család, amely együtt él, vagy az én kis szerzetesközösségem, amely megújulásra szorul, ha imából, imával akar megújulni, akkor lehetősége van a megújulásra. Erőt kap, hogy meg tudjon újulni” – mondta Urbán Erik, arra is rámutatva, minden új kezdeményezéshez vagy kezdeményezéseink folytatásához szükség van a lelki háttérre és a háttérimára. Létünkből fakadó tulajdonságaink szerint tanúságtévő, a liturgiába aktívan bekapcsolódó, a közösségben szeretetben élő, szeretetszolgálatot teljesítő keresztényeknek kell lennünk.– Az Úr Jézus nem akar mást, minthogy benne maradjunk és vele táplálkozzunk. Ugye, megdöbbentőek ezek a szavak? Talán nehezen is érthetők, de így leszünk, hiteles keresztények, hogyha benne maradunk, és vele táplálkozunk – mutatott rá a ferences elöljáró, az imával megújuló közösség évének imájával zárva a prédikációt.

A szentmise végén Szent Balázs püspök emléknapja lévén a híveket Balázs-áldásban is részesültek. A rózsafüzér imádságát ugyancsak a szentegyházi hívek vezetésével imádkozták a zarándokok. A gyertyás körmenetben a szentegyházi Szent András-plébánia tagjai vitték a Szűzanya kegyszobrának másolatát. Az elsőszombati Mária-köszöntőt a Mária Rádió és a kegyhely YouTube-csatornája – – élőben közvetítette.

A következő Mária-köszöntő március másodikán lesz, előtte azonban február 11-én fél 11 órától a betegek világnapja alkalmából a betegek zarándoklatára várják a híveket, február 18-án az egészségügyben dolgozókat részesítik áldásában.

Ferences sajtószolgálat

Fotó: erdélyi ferencesek

MEGOSZTÁS