Tegyétek valósággá a szeretetről, békéről szóló álmaitokat – Ferenc pápa üzenete a fiataloknak

1
356
Fotó: Vatican News

„Arra kérlek titeket, hogy merjetek egy másik világot építeni, a meghallgatás, a párbeszéd és a nyitottság világát” – üzente Ferenc pápa a Taizéi Ökumenikus Közösség által szervezett 46. Európai Találkozó fiatal résztvevőinek. A találkozót a szlovén fővárosban, Ljubljanában tartják 2023. december 28. és 2024. január 1. között.

A pápa arra is buzdította a résztvevőket, hogy beszéljenek másoknak azokról az álmokról, amelyeket ez a világ nem kínál, tegyenek tanúságot a nagylelkűség, a szolgálat, a tisztaság, az erő, a megbocsátás szépségéről, annak ellenére, hogy „nehéz időket élünk, konfliktusokkal és háborúkkal szerte a világon, mert már senki sem hallgat ránk”.

Az üzenet, amelyet Pietro Parolin bíboros államtitkár írt a szentatya nevében, felhívja a figyelmet arra a világra, amelyben élünk, „tele zajjal, amelyben a csend és a meghallgatás értékei megfulladnak”. „Ebben az összefüggésben arra buzdítalak benneteket, hogy fedezzétek fel újra a hallgatás mély dimenzióját.” Az üzenet hangsúlyozza a hallgatás fontosságát, amelyet a szeretet cselekedeteként határoz meg. Ez áll a bizalom középpontjában. Meghallgatás nélkül kevés dolog tud növekedni vagy fejlődni. A meghallgatás megengedi a másiknak a létezéshez szükséges teret. Gyakran az a benyomásunk, hogy aki a leghangosabban kiabál, az méltó arra, hogy meghallgassák. Sajnos manapság az erőszak egyre nagyobb teret nyer.

A fiatalokat arra buzdítjuk, hogy együtt, bátran lépjenek előre, és vegyenek részt társadalmunk életének minőségi átalakításában. „Együtt járni azt jelenti, hogy elzárjuk az utat a marginalizáció, a bezárkózás, a kirekesztés és az emberek egy kategóriájának elutasítása előtt” – áll az üzenetben. Ehelyett „a népek, kultúrák és vallások közötti hidak építőivé kell válniuk egy stabil és nyitott világért”.

A pápa arra is buzdította a fiatalokat, hogy éljenek „úgy, mint a mi tanítónk és Urunk, Jézus, aki senkit sem zárt ki az útjából, mert felismerte Isten jelenlétét a társadalom peremére szorultakban és azokban az emberekben is, akik nem tartoztak az ő népéhez”.

Az üzenet kiemeli a szentatya bizalmát a fiatalokban, arra kéri őket, hogy szavaikkal és tetteikkel erőteljes üzenetet adjanak a sebezhetőket elutasító világunknak. „Tegyétek konkrét valósággá a szeretetről, igazságosságról és békéről szóló álmaitokat” – buzdította őket a pápa, megismételve azt a buzdítást is, hogy ne engedjék, hogy álmaikat ellopják.

Forrás: Vatican News

MEGOSZTÁS

1 HOZZÁSZÓLÁS