A hit hősei. Tudományos munka a Zsidókhoz írt levél 11. fejezetéről

0
682
A szerző felvételei

Szent Miklós püspök ünnepére készülőben a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Karán Szabó Miklós István mutatta be doktori kutatása eredményeit Ezer szállal egy tű fokán. A Zsidókhoz írt levél 11. fejezetének megközelítése a zsidó értelmezési hagyományokon keresztül címen.

,A hit a remélt dolgok biztosítéka, a nem látható dolgok bizonyítéka. Őseink ebből merítettek bizonyosságot. A hitből ismerjük meg, hogy a világot az Isten szava alkotta, vagyis a látható a láthatatlanból lett. […] Kifogynék az időből, ha felsorolnám Gedeont, Bárákot, Sámsont, Jiftachot, Dávidot, Sámuelt és a prófétákat, akik a hit erejével országokat győztek le, igazságot osztottak, ígéreteket nyertek el, oroszlánok torkát tömték be, lángoló tüzet oltottak el, megmenekültek a kard élétől, gyengeségükben erőre kaptak, hősök voltak a háborúban, és megfutamították az ellenség sorait. Asszonyok feltámasztás útján visszakapták halottaikat. Némelyek kínpadra jutottak, de nem fogadták el a szabadságot, csak hogy dicsőségesebb feltámadásban részesüljenek. Mások gúnyt és megostorozást, sőt bilincseket és börtönt tűrtek el, megkövezték, kettéfűrészelték, agyonkínozták, kardélre hányták őket, juhbőrbe és kecskebőrbe öltözve bujdostak, nélkülözés, üldözés és zaklatás közepette. (Zsid 11,1-3.32-37)

December 5-én déli 12 órától nyilvános doktori védésen vehettek részt az érdeklődők a BBTE RK Teológia Karának Márton Áron dísztermében. Ezer szállal egy tű fokán A Zsidókhoz írt levél 11. fejezetének megközelítése a zsidó értelmezési hagyományokon keresztül című doktori dolgozatát mutatta be Szabó Miklós István. A jelölt Budapesten, Jeruzsálemben és Rómában tanult, korábban a budapest Sapientia-egyetem oktatójaként is dolgozott.

Témavezetője, Zamfir Korinna egyetemi tanár azt emelte ki a dolgozat, a kutatómunka főerényeként, hogy bibliai hősöket és hősnőket a hit példájaként mutat be, őket elemzi a bibliai és parabiblikus zsidó értelmezési hagyomány szemszögéből. ,,Tézise szerint az Újszövetség nem választható el a zsidó hagyománytól. A pszichológiából és az irodalomtudományból vett identifikációs figura (Identifikationsfigur, szerepmodell) fogalmát alkalmazza a hit hőseinek elemzésére. A Zsidókhoz írt levél 11. fejezete összekapcsolja a közösség tagjainak tapasztalatait a bibliai alakokéval, és lehetővé teszi számukra az azonosulást azok élettörténetével, erényeivel, kitartásával, hitével: e tulajdonságokat utánzásra méltóként élik meg, és ez előmozdítja a válsággal való konstruktív szembenézést.”

Szabó Miklós lendületesen beszélt munkájáról, a témában való jártasságát, a vonatkozó nemzetközi szakirodalom alapos ismeretét és kifejezésmódja könnyedségét az opponensek is értékelték. Benyik György Szegedről érkezett a tudományos vitára, Adorjáni Zoltán és Lészai Lehel a kolozsvári protestáns bibliakutató iskola képviselőiként követték, értékelték a doktorjelölt tevékenységét, témafelvezetését és konklúzióit. A BBTE keretében működő ökumené doktori iskolát Marton József ny. egyetemi tanár Molnár János református teológiai egyetemi tanárral közösen hozta létre, ez a doktori iskola teremtett elsőként lehetőséget itthon is teológiai kutatást végezni és tudományos fokozatot szerezni. Az ökumené doktori iskola két katolikus doktorátusvezetője Zamfir Korinna és Nóda Mózes, utóbbi elnökként vezette a keddi alkalommal a beszélgetést.

Gratulálunk Szabó Miklós Istvánnak a tudományos fokozat eléréséért és Zamfir Korinnának, akinek immár harmadik tanítványa szerezte meg tudományos fokozatot!