Rendhagyó irodalomórán Gárdonyi Géza dédunokájával

0
530

A marosvásárhelyi katolikus iskola középiskolás osztályai rendhagyó irodalomórán vettek részt november 14-én délután: Keller Péter írónak, Gárdonyi Géza dédunokájának előadásán.

Keller Péter Gárdonyi életútjáról, rendkívül összetett írói arculatáról, az írói felelősségről alkotott gondolatairól és főleg Isten-képéről beszélt a diákoknak. A gépészmérnöki végzettséggel is rendelkező író több mint húsz éve kutatja dédapjának a munkásságát, igyekezve feltárni a művek mögött rejlő élettörténeti vonatkozásokat, összefüggéseket, és elsősorban azokat az értékeket, amelyek meghatározták Gárdonyi munkásságát.

Az élő Gárdonyi-arc című könyvében Keller Péter kiemeli a dédapja műveiben megnyilvánuló spirituális ihletettséget, a vallásos vonatkozásokat. Ezeket a többletet jelentő információkat körvonalazta a diákoknak a mostani előadása során, a Keresztelő Szent János plébánia tanulmányi házának nagytermében. ,,Húsz éve próbálkozom intenzívebben megérteni dédapám gondolatait. A legfontosabb, amit úgy érzem, sikerült bizonyítanom, hogy művészetének és életének aranytengelye a Jézus-követés” – vallotta Keller Péter egy korábbi interjúban. Erre a gondolatra építette előadását, amelyet kellő érzékenységgel a pályakezdés előtti fiatalok érzés- és gondolatvilágához igyekezett igazítani. Buzdította a fiatalokat, hogy a családjukban rejlő értékeket fedezzék fel, azokat igyekezzenek kamatoztatni, kellő szorgalommal és kitartással. Tudatosítsák magukban, amit Gárdonyi fogalmazott meg minden kor embere számára: „agyagedénybe zárt istensugár az ember”. Kérte a diákoktól, hogy a magyar nyelvet használják helyesen, ahhoz ragaszkodjanak, abban tökéletesedjenek.

Tény, hogy az érték egyre kevésbé van jelen a mai társadalomban. Ennek kapcsán Keller Péter elmesélte, hogy dédapja szavainak idézésekor – „akinek a korcs magyar szó nem fáj, az hazaáruló” – egy alkalommal arra kérték, hogy hagyja ki a hazaáruló szót, mivel az nem odaillő. A hazaszeretet, a nemzet szeretetének fogalma nem számít ma már időszerűnek, mintha ki akarnák törölni teljesen a köztudatból. A másik megfigyelése, hogy a dédapja számára nagyon fontos népnevelői, néptanítói szerep, amelyet Gárdonyi az apostolkodással hoz kapcsolatba, a mai fiatalság számára szintén nem jelent már sokat. Ezt támasztotta alá az is, hogy arra a kérdésre, ki akar tanító/tanár lenni, a jelenlevő diákok közül senki nem jelentkezett: ez a pálya egyáltalán nem vonzó számukra.

Érdekességet jelentett a Gárdonyi és a Wikipédia címkét viselő része az előadásnak, amelyben Keller Péter arra hívta fel a diákok figyelmét, hogy megfelelő kritikával kell az interneten megjelenő információhalmazhoz viszonyulni, hiszen annak ellenére, hogy a mindentudás és a tévedhetetlenség illúziója veszi körül, mégis sokszor épp a lényeg marad ki egy-egy ilyen információból. Nagyon fontos, hogy ne elégedjenek meg a másodkézből kapott információkkal, különösen a művészeti alkotások kapcsán.

Fotók: Molnár Izabella