Adományával a korai iskolaelhagyás megelőzését támogathatja!

0
448

Az Országos Statisztikai Hivatal 2022-es adatai szerint Romániában 22,6%-os volt a szegénység aránya 2021-ben. 4 318 000 ember szenvedett szükséget. A legmagasabb nélkülözési mérték a gyerekek körében mutatkozott meg: tízből három gyerek szenvedett szükséget. Ezen mélyszegénységben élő gyerekek többsége nem részesül minőségi oktatásban, szociális kirekesztettséget tapasztal, motiválatlan a tanulásban, korán elhagyja az iskolát, nem tud elhelyezkedni a munkaerőpiacon, így továbbra is mélyszegénységben marad.

A Gyulafehérvári Caritas az ő igényeikre válaszol tizenöt nappali foglalkoztatóközpontja által, amelyek a Maros megyei Marosszentgyörgyön, Csejden, Székelykövesden és Erdőszentgyörgyön, a Hargita megyei Korondon, Zetelakán, Etéden, Székelyudvarhelyen, Gyergyóalfaluban és Gyergyóremetén, a Kovászna megyei Ozsdolán, Zabolán, Petőfalván és Sepsiszentgyörgyön, valamint a Hunyad megyei Petrozsényben működnek. Ezekben a központokban pedagógusaink összesen 566 gyereknek nyújtanak tanító jellegű foglalkozásokat délutánonként, az iskolai órák után. Céljuk, hogy minél hosszabb ideig az oktatási rendszerben tartsák a gyerekeket, megelőzzék a korai iskolaelhagyást, és a kellő pillanatban munkahelyhez segítsék őket. A korai iskolaelhagyás munkanélküliséghez, ez utóbbi pedig mélyszegénységhez vezet. Ez ellen küzdünk, ezért tartjuk fontosnak a gyerekek nevelését.

Illusztráció. Fotó: Pixabay

Ön is részese lehet küzdelmünknek. Pénzadományát a gyerekek délutáni oktatására, pedagógiai eszközök vásárlására és a gyerekek napi meleg ebédjére fordítjuk. Felajánlásával számtalan gyereket hozzásegíthet ahhoz, hogy elvégezze az iskolát, a kellő pillanatban munkahelyhez jusson, és emberhez méltó életet élhessen.
Adományát elhelyezheti a katolikus templomokban kihelyezett perselyező kosarakban november 19-én, az Árpád-házi Szent Erzsébet ünnepéhez legközelebb eső vasárnapon. Hozzájárulását online is eljuttathatja a Gyulafhérvári Caritashoz EZEN az adományozói vonalon. Köszönjük! 

Gyulafehérvári Caritas