Kiválasztottságban megtapasztalni Isten szeretetét – Pasztorális hétvége a zetelaki plébánián

0
949
Fotók: SIS archívum

A szemináriumi elöljárók kezdeményezésére a papnövendékek minden évben plébániákra látogatnak abból a megfontolásból, hogy a szemináriumi évek alatt ne csak elméleti tudással legyenek felvértezve, hanem gyakorlati tapasztalatokkal is gazdagodjanak, bekapcsolódva ezáltal egy egyházközség pasztorális életének vérkeringésébe, annak minden területéből ízelítőt kapva. 2023. október 20–22. között Hurgoi Sándor prefektus vezetésével hét kispap kapcsolódott be a zetelaki plébánia életébe, nevezetesen Kántor Patrik elsőéves, Bege Lóránd másodéves, Bakos Szabolcs harmadéves, Kiss Szilárd negyedéves, Balázs Barnabás ötödéves, valamint Kajtár Zsolt László és Hosszu Norbert Lajos diakónusok utaztak az elmúlt hétvégén Zetelakára.

A papnövendékek a péntek délutáni órákban érkeztek meg a Hargita megyei Zetelakára, ahol elsőként szentmisén vettek részt, majd két csoportra oszolva bérmálási és keresztelési felkészítőkbe kapcsolódtak be. A bérmálási felkészítő során a kispapok ízelítőt adtak a gyulafehérvári Megtestesült Bölcsességről nevezett Papnevelő Intézet mindennapjairól, belső életéről és az összesen hét év felkészülési időszakról, ugyanakkor hivatástörténetüket is megosztották a bérmálkozásra készülő fiatalokkal.

A szombati nap ministránsfoglalkozással kezdődött, melyet követően Hosszu Norbert Lajos hatodéves kispap, kézdimartonosi származású diakónus kiszolgáltatta egy kisded számára a keresztség szentségét. A déli órákban a kispapok Zetelaka történelmével ismerkedtek meg Lukács Mária helyi egyesületvezető előadása révén. A délutáni program Székelyvarságon folytatódott, ahol a szeminaristák egy kisebb túrán vettek részt, meglátogatták a varsági vízesést és kilátót, majd a napi program szentmisén való részvétellel zárult.

A pasztorális hétvége utolsó napján, vasárnap a szeminaristák két szentmisén vettek részt. A reggel kilenc órás szentmisén, melyet Fülöp Szabolcs zetelaki segédlelkész celebrált, Kajtár Zsolt László hatodéves kispap, gyimesközéploki származású diakónus prédikált, megosztva egyben saját hivatástörténetét is, míg a délelőtt tizenegy órás szentmise főcelebránsa Hurgoi Sándor szemináriumi prefektus volt, melyen homíliát mondott Hosszu Norbert Lajos diakónus.

Hálánkat és köszönetünket szeretnénk kifejezni a zetelaki egyházközség híveinek, a bérmálkozásra készülő fiataloknak, valamint Göthér Gergely plébánosnak és Fülöp Szabolcs segédlelkésznek a vendéglátásért, valamint a szellemiekben és lelkiekben tartalmas hétvégéért!

Fotók: SIS archívum

Forrás: Seminarium Incarnatæ Sapientiæ