Tanévnyitó a Papnevelő Intézetben

0
488

Szeptember 29-én, Szent Mihály, Szent Gábor és Szent Rafael főangyalok ünnepének estéjén tartotta tanévnyitóját a gyulafehérvári Megtestesült Bölcsességről nevezett Szeminárium. Az elöljárók, tanárok és kispapok mellett az évnyitó ünnepségen jelen volt Kerekes László segédpüspök és P. Bakos Rafael OCD magyarországi karmelita szerzetes.

A megjelenteket Czirják Ottó főmagiszter köszöntötte, majd a Szentlélek-hívást követően sor került az ünnepi beszédekre. Elsőként Diósi Dávid dékán-vicerektor szólalt fel, aki beszédében a teológia mint tudomány fontosságáról beszélt. Az elöljáró kiemelte, hogy a teológia méltó művelése minden arra érdemesnek két ajándékot rejtegethet önmagában: megilletődést és megihletettséget, ugyanis – idézve a felszólalót – „a teológia Istent próbálja emberközelbe hozni, megmutatva, hogy Isten számára értékesek vagyunk (…) és ezt rácsodálkozás, megilletődés és megihletettség nélkül nem lehet megtapasztalni.”

András István szemináriumi rektor ünnepi felszólalásában az ember új iránti vágyára hívta fel a figyelmet, kihangsúlyozva, hogy ez a vágy egyaránt építhet és rombolhat. Az új iránti vágyakozás egyik építő jellegű megnyilatkozása a tanulékonyság (latinul docilitas), amely a 2016-ban kiadott Ratio Fundamentalis Institutionis Sacerdotalis elnevezésű egyetemes papnevelési szabályzat egyik alappilléreként van feltüntetve. A rektor felhívta a figyelmet a tanulékonyság hármas tulajdonságára, ugyanis a tanulékony kispap egyszerre elfogadó és megértő, nyitott szívvel rendelkezik, valamint vágyakozik a tökéletes, vagyis Isten megismerésére. „A vágy mindig egy törekvés, amely a gyakorlásban rejlik. Mindehhez tehát szükséges, hogy begyakoroljuk a jó példát, szemünk előtt tartva mindenkor Krisztust” – zárta felszólalását a rektor.

A rektori beszédet követően az elöljáró köszöntötte a szemináriumi közösségben az új prefektust, Hurgoi Sándort, majd bemutatta a papnevelő intézet hat új növendékét. Az újonnan érkezettek bemutatása után Kerekes László segédpüspök – örömének hangot adva – fogalmazta meg gondolatait az új szemináriumi és akadémiai tanév kezdetén.

A segédpüspök kifejezésre juttatta, hogy a papnevelő intézetben eltöltött évek a lelkipásztori életre való felkészülést kell elősegítsék, ezáltal minden kispapnak fontos tudatosítania, hogy – felidézve egykori szemináriumi rektorának mondását – „a kispapi élet nem egy állapot, hanem egy átmenet”, melynek okán a papságra való felkészülésnek igen alaposnak kell lennie. A püspök jótanácsokkal is ellátta a tanévkezdő szeminaristákat, eléjük tárva olyan eltanulandó tulajdonságokat, melyekkel egy papnak rendelkeznie kell, nevezetesen: empátia, őszinteség, megbízhatóság, pasztorációs domíniumokban való jártasság, erényes életvitel, emberekre való csendes és nyitott szívű odafigyelés, tudományok ismerete, éles látásmód, valamint megközelíthetőség és elérhetőség. A segédpüspök kihangsúlyozta, hogy fontos tudatosítanunk: képességeinket fejleszthetjük, még akkor is, ha nagyon az út elején találjuk magunkat.

A tanévkezdő ünnepélyt Lázár Hunor Imre gyakorlati éves, Kovács Nándor Hunor másodéves, valamint Kováts Álmos Botond harmadéves kispap szavalatai tették szebbé a Schneider Arnold kántor és Barna Miklós István negyedéves kispap által vezényelt kiskórussal együtt.

A közös ünneplés a szeminárium kápolnájában ért véget, ahol az elöljárók, tanárok és kispapok közösen elimádkozták az esti dicséretet.

A kispapok számára a tanévnyitó estéjén elkezdődött a tanévkezdő lelkigyakorlat, amelynek moderátora P. Bakos Rafael OCD magyarországi karmelita szerzetes.

Fotók: Kováts Álmos Botond

Forrás: SIS