Deres hajjal, fölemelt fővel – Élménygyűjtő múzeumlátogatás időseknek

0
653
Fotó: Gyulafehérvári Caritas

Sem ötven, sem hatvan, sem hetven után nincs délután. Ha van, akkor sem a lemondásról szól az, hanem az életigenlésről. Ezt bizonyítják a Caritas Idősek Nappali Foglalkoztató Központjába járók, akiknek a rendszeres találkozók során van kedvük megnézni még egy-két jó kiállítást is. Visszatérő vendégek ők a gyergyószentmiklósi Tarisznyás Márton Múzeumban, és mindig hálásak a fogadtatásért, tárlatvezetésért.

Szeptember 13-án Gál Levente muzeológus vezette őket, hogy többet tudjanak meg a Fölemelt fővel – trianoni férfiak Gyergyóból című kiállításról, hogy erősödjön a nemzeti öntudat. A vallásos lelkület is új lendületet kapott, hiszen a Hónap műtárgya-sorozat részeként e kiállítás keretében látható az a Madonna-szobor, amely a máriacelli kegyszobor egy 18. századi másolata.

Nem ért itt véget a múzeumlátogatás, a földi örömöket, jóízű mulatságokat idéző sör történetébe pillanthattak bele a résztvevők. Volt min csodálkozni, volt, amire emlékezni, és jókat derülni, például azon, hogy a söritalnak milyen gazdag a históriája, hogy megvolt annak a módja, ki, miért és hogyan ivott sört a századfordulón, s bizony a sörfőzőknek több védőszentjük is volt, többek között Szent Miklós, Gyergyószentmiklós névadója, templomunk védőszentje.

Felemelt fővel élni békeidőben, harcok idején és a délutánokon hitbe és egymásba kapaszkodva – ehhez kaptak új erőt időseink az élménygyűjtő múzeumlátogatáson.

Balázs Katalin, Gyulafehérvári Caritas