Az egyházközség alapításának 300. évfordulója és templombúcsú a gyergyószentmiklósi örményeknél

0
1209

Az egyházközség megalapításának dokumentálható 300. évfordulóján tartotta a gyergyószentmiklósi örmény katolikus egyházközség a templom búcsúünnepét szeptember 10-én, vasárnap. Az örmény katolikus szent liturgiát Küsmődi Attila vikárius mutatta be. Igét hirdetett dr. Kovács Gergely római katolikus érsek, örmény apostoli kormányzó.

A kerület papsága és zarándokok sokasága töltötte meg a Szűz Mária születésére szentelt gyergyószentmiklósi örmény katolikus templomot.

Az örmény katolikus rítusban bemutatott szent liturgiát Küsmődi Attila vikárius, szamosújvári örmény katolikus plébános végezte. Dr. Kovács Gergely örmény apostoli kormányzó igehirdetésében az örmény katolikus hagyományok elmélyítésére buzdította a magyarörmény híveket, figyelmeztetve, hogy „ha a hiteles tradíciók csorbultak volna, igyekezniük kell visszatérni a régi hagyományokhoz”.

A Keleti Egyházak Dikasztériumára hivatkozva a főpásztor kiemelte: „a római liturgiával való találkozás következtében gyakran az lesz a keleti jellegzetesség sorsa, hogy megrövidülnek, sőt, el is tűnnek”. Ezért – idézi a szentszéki dokumentumot – el kell „mélyíteni a hiteles keleti hagyományok hatalmas kincseinek ismeretét, melyeket féltő gonddal kell őrizni, s át kell adni minden hívőnek”.

Gál Hunor gyergyószentmiklósi örmény katolikus plébános köszöntőjében kiemelte, hogy ezen a napon az egyházközség alapításának 300. évfordulóját is ünnepeljük, ugyanis a történelmi dokumentumok szerint 1723-ban jön létre az örmény egyházközség Gyergyószentmiklóson.

A gyergyói örmény templombúcsú nemcsak a helyi örmény és latin szertartású közösség, hanem az erdélyi örmények találkozója is. A búcsúra a szamosújvári, erzsébetvárosi és szépvízi örmény katolikus plébániák hívei mellett szép számmal elzarándokoltak az erdélyi települések képviselői is, ahol örmény származásúak élnek, mint például Székelyudvarhelyen, Marosvásárhelyen vagy Maroshévízen.

A közösségi együttlét szépségét Gheorghita Orsolya, a Bécsi Állami Opera szopránjának éneke, az örmény katolikus templom kórusa és a Vörösköpönyegesek templomi szolgálata emelte.

Puskás Attila

Fotó: Kelet Info Media Gruop