Stájerországba zarándokoltak a pécskai hívek

0
655

Tartalmas zarándoklaton vettek részt a pécskai Szentháromság-plébániához tartozó hívek augusztus 21. és 23. között. Útjuk Pannonhalmán át vezetett Mariazellig, majd hazaútjukon megálltak az osztrák és a magyar fővárosban is.

A közösségből negyvenöten indultak útnak Czeglédi Ferenc esperes-plébános vezetésével hétfőn kora reggel. A zarándokok első megállója Pannonhalma volt, ahol érdekfeszítő tárlatvezetés során járták körbe, a gyönyörű panorámát nyújtó udvarból elindulva, az évezredes pannonhalmi főapátságot: az impozáns templomot, az altemplomot, a Mátyás király idején kialakított kerengőt és a lenyűgöző könyvtárat. Aznap este érkeztek meg Stájerországba.

Kedden reggel, Boldogságos Szűz Mária királynő ünnepen a mariazelli Ausztria Nagyasszonya-kegytemplomba látogattak, ahol Czeglédi Ferenc összefoglalóját követően meglátogatták a gótika és a barokk stílusjegyeket egyedien ötvöző, háromtornyú bazilikát, ahol ünnepi szentmisén vettek részt. A városnézést szabad délután követte, amikor volt lehetőség pihenni, túrázni az erdőben vagy megtekinteni a szálloda fölött magasló Szent Zsigmond-kápolnát. Este az esperes bibliaórát tartott, amelyen a Szűzanyáról elmélkedtek, a nap evangéliumából kiindulva.

Szerdán délelőtt sétát tettek Bécs belvárosában, a Mária Terézia tértől indulva, a téli császári rezidencián át; alkalmuk volt megnézni a Szent Péter-templomot és az első keresztény vértanú és Mindenszentek tiszteletére felszentelt, hatalmas Szent István-székesegyházat is felkeresték. Hazafelé jöttükben megálltak Budapesten, ahol az Országháznál és környékén töltöttek el tartalmas időt a pécskai közösség tagjai.

Kép és információ: Pécskai Szentháromság Plébánia – Parohia Sf. Treime Pecica