Ha nyár, akkor CSIT – várják a fiatalok jelentkezését

0
1256
Fotók: CSIT

A Csíksomlyói Ifjúsági Találkozó (CSIT) szervezői várják továbbra is a 14-30 éves fiatalok jelentkezését a CSIT – JelentkezŐ platformon. A találkozóra augusztus 15–19. között kerül sor a Főegyházmegyei Ifjúsági Főlelkészség (FIF) szervezésében. A Csíksomlyóra érkező fiataloknak a helyszínen való regisztrációra is lehetőségük lesz augusztus 15-én, azonban a szervezők buzdítják a fiatalokat a mihamarabbi jelentkezésre, a kívánt szálláshely elfoglalása érdekében, melyről információkat alább közlünk. Augusztus 15-én 10 és 16 óra között fogadják a fiatalokat a regisztrációs pontnál, 16 órától pedig kezdetét veszi a 2023-as találkozó.

Mi is a CSIT? A fiatalok azon találkozási helye, ahol évről évre együtt fejlődhetnek személyiségükben, barátaikkal és újonnan megismert fiatalokkal közösen, akik egész Erdélyből és a határokon túlról is érkeznek. A találkozó kiemelt célja, hogy az oda érkezők megtapasztalják Isten szeretetét és bekapcsolódjanak az egyházba, ami otthont adó közeg számukra. Ezt a célt több módon közelítik meg a találkozó során: előadások, szabadidős műhelyek, kiscsoportos tevékenységek, szentmisék, lelki programok és koncert által. A kiscsoport a találkozón kiemelt szerepet foglal el, ugyanis minden 7-10 ember, korosztályok szerint egy kisközösséget alkotva járja végig a találkozó adott napjainak témáját, közös beszélgetések, interaktív foglalkozások formájában. A kiscsoportokat külön-külön, az adott korcsoportnál idősebb, nyitott lelkületű fiatalok vezetik, legtöbben maguk is a CSIT-ből felnövő, önkéntes szolgálatra visszavágyó emberek, akik a lelkészség által szervezett Teljes Szívvel ifjúsági vezetőképzés vagy más, hasonló jellegű ifjúsági vezetőképzés végzettjei. Az előadások mellett igencsak színes palettán várják a fiatalokat a műhelyfoglalkozások is: sport – CSIT-olimpia, buborékfoci, méta, pingpong, csocsó; kézművesség – Taukereszt-készítés a ferences műhelyben, ékszerkészítés fából, szatyor- és pólófestés, hímzés; spirituális – élményszínház, lelki séta; interaktív előadások – különböző imamódok kipróbálása, stílustanácsadás stb. A találkozó másik kedvelt pontja a Livingstone kávézó, ahol egy frissítő mellett ismerkedhetnek a CSIT-re érkezők. Idén sem marad el a hagyományossá vált ifjúsági szentségimádás és a koncert sem.

Az idei találkozó mottója a CSIT-es fiatalok számára régóta ismert dalból származik: Nem akarsz félszívű követőt – Lényem Tiéd! Ezt a témát fogják körüljárni a résztvevők korosztályonként, hiteles és fiatalos előadások keretében. A találkozó előadói Rapa Annamária és Szőcs Csilla, a Főegyházmegyei Ifjúsági Főlelkészség munkatársai, valamint Küsmödi Csongor-Ignác, a csíkszeredai Szent Kereszt-plébánia segédlelkésze. A mottó a fél szív, egész szív témájára épül: miben vagyok fél, miben egész szívvel jelen az életemben? Mi vagy ki tölti fel a fél szívemet egésszé? Továbbá a CSIT idén a portugáliai Ifjúsági Világtalálkozót követően valósul meg, és a kivitelezésbe ezt a tényt is igyekszik behozni, CSIT – A mi Lisszabonunk címszó alatt. Így azok a fiatalok is részesülhetnek hasonló élményekben Csíksomlyón, akik nem tudnak részt venni a világtalálkozón.

A találkozó szentmiséi mindenki számára nyitottak, a kedves híveket szeretettel várják szerdán 18, csütörtökön délelőtt 10, pénteken 18 órától a kegytemplomban, valamint szombaton 12 órától a Kissomlyó- és Nagysomlyó-hegy közti nyeregben. A minden évben megszokott CSIT-es ifjúsági szentségimádásba csütörtökön 21 órától lehet bekapcsolódni, szintén a kegytemplomban.

Információk a csit.fif.ma weboldalon, a CSIT – JelentkezŐ platformon, valamint a Facebookon, Instagramon elérhetőek. A regisztrációs díj magában foglalja a teljes ellátást, szállást és napi háromszori étkezést. A regisztrálók több szálláslehetőség közül választhatnak: sátras (300 RON), matracos (saját matraccal: 380 RON, helyszínen biztosított matraccal: 490 RON), valamint szállodai (600 RON). Szociális támogatás igényelhető a jelentkezésnél. A regisztrálást követően szükséges online befizetni az előleget. A helyszínen szükséges felmutatni érvényes orvosi igazolást és kiskorúak esetében a szülői beleegyező nyilatkozatot, mindezek a regisztrációs platformon elérhetőek és nyomtatva kell a résztvevőnek magával hoznia.

Kedves fiatalok, várjuk jelentkezéseteket, hisz tudjátok: Idén a CSIT a mi Lisszabonunk!

Csiki Eszter