Négylábú jótevőink

Fókuszban a segítő kutyák

0
517
Illusztráció (Fotó: Andriyko Podilnyk / Unsplash)

Akár szeretjük a kutyákat, akár nem, elvitathatatlan tőlük az a tulajdonságuk, hogy hasznunkra vannak. A konkrét birtok örző-védő szerepük háttérbe szorult az idők folyamán, négylábú barátainkká lettek, néha lelki támaszok is (és nem kell ehhez képzettnek lenniük), de nem feledkezhetünk meg a „hivatali” kutyákról: a vakvezetőkről, a személyeket és tárgyakat keresőkről, illetve a terápiás ebekről. A Vasárnap idei 28. lapszámának Fókusz rovatába az állatasszisztált foglalkozások főszereplői kerültek.

Idősek barátai

A kolozsvári Alzheimer Café programjai közé új ajánlatot hoztak a legutóbbi alkalomra a szervezők: a különböző területeken ismert, használt állatasszisztált terápiát. Andrássy Paula, a Máltai Szeretetszolgálat szociális programokat szervező munkatársa kérdésünkre elmondta, az ötlet onnan származott, hogy a máltai óvodának június elején volt egy tevékenysége, ahol egészséges és sérült gyerekek közösen tölthettek minőségi időt, gazdag tevékenységi kínálatból válaszhattak – többek között volt segítő kutyákkal való találkozásra is lehetőség. A gyerekek csapatosan jöttek, simogatták a kutyákat, kérték a kísérőjüket, hogy fényképezze őket. Mindenképp élmény volt nekik, mert találkoznak ugyan kutyákkal máskor is, de a közelség, hogy megfoghatja, pórázon vezetheti, külön élmény volt számukra. Beszéltünk velük arról, hogyan lehet közeledni egy állathoz – ez is az egyik lényege, az első lépés, hogy tisztázni kell és lehet azt is, hogyan viselkedünk az állat közelében. Aztán majd következhet a kiképzett állatokkal a célzott foglalkozás, s személyiségfejlesztés kutyás vagy állatasszisztált terápián keresztül. Fontos tudnivaló, hogy a képzés során a tulajdonost is képezik. „Az volt a tapasztalatom, amikor a kutyánkat betanítottuk – fogalmazta meg Andrássy –, hogy igazából minket tanított meg a tréner arra, hogy hogyan viselkedjünk az állattal. Kevésbé tanítják a kutyát, mint a tulajdonost.”

Fotó: Alzheimer Café

A szervezők látva, hogy sikeres és jó tevékenység volt bármely résztvevő számára az óvodai program, úgy gondolták, itt a lehetőség arra is, hogy alzheimeres idősek és gondozóik ismerkedhessenek meg az állatasszisztált terápiával. „A másik dolog, ami elindított az állatasszisztált terápiák irányába, az volt, hogy sikeresnek látjuk az önsegítő csoportot, és nagyon szeretnénk megcélozni a frissen diagnosztizált betegeket és hozzátartozóikat – mondta el Andrássy Paula. – Szeretnénk, ha bővülne a klienskörünk, mert nagyon jó dolog, hogy jönnek a hozzátartozók, és egymás támaszai lehetnek ezeken a találkozásokon, de jó lenne, hogy mások is részt vegyenek. Mi a frissen diagnosztizáltakat látjuk olyan célcsoportnak, amelynek tagjait jó lenne bevonzani, megismerni őket, hogy ne a nagyon előrehaladott állapotban vegyünk részt közvetett vagy közvetlen módon az életükben, hanem próbáljunk meg tevékenységet szervezni nekik idejekorán. Így jött az ötlet, hogy legyen egy kutyás találkozó, mert függetlenül attól, hogy hozzátartozó jön vagy beteg, mindenkinek jót tesz a kutyával való kapcsolat.”

Habár Kolozsváron az állatasszisztált terápia még gyerekcipőben jár, sok tervük van: „Alakulóban van egy csapat, a kutyáink fel vannak mérve, de még nincsenek kiképezve, illetve van egy gyógypedagógus a csapatban, az ő kutyái ki vannak képezve. A kiképzés folyamatban van, egyelőre mi is tapogatózunk, arra törekszünk, hogy amikor nyújtunk valamit, az minőségi legyen. Párhuzamosan folyik majd a kutyák kiképzése, és elkezdünk mi is bejárni. Nyitottak vagyunk, ha igény van a társaságunkra, illetve a kutyák társaságára, akkor eleget teszünk a kérésnek, mert tudjuk a felmérésekből, hogy megbízható kutyákról van szó. A felmérés egy védett környezetben az állatorvosi egyetem keretén készült, egy tanárnő foglalkozik a témával, s egy csapat mérte fel a kutyákat” – mondta Andrássy Paula.

Fotó: Bodó Márta

Már régóta folynak kutatások, és bizonyított, hogy jó hatással van az állat közelsége az emberre. Ez esetben például lassítja a demenciával élők állapotának hanyatlását, még ha nem is állíthatja meg ezt, de a kutatások szerint mindenképpen jó hatással van rá. Andrássy Paula elmondta, sok olyan esetről lehet olvasni, hogy idősotthonokban, ahol kutyás vagy állatasszisztált terápiát folytatnak, kimozdítják a komfortzónájukból az időst, részben például letargikus, depressziós állapotból is ki tudják hozni a beteget. A kutyás vagy állatasszisztált terápiás tevékenységgel ki tudták hozni az időseket a szobájukból akkor is, ha másra nem voltak érzékenyek.

Molnár-Gál Katalin

Az írás megjelent a Vasárnap 2023/28. számában.