Könyvbemutatót tartottak az Anjou-kori váradi püspökökről

0
754
Fotók: képernyőképek a videóból

Izgalmas történelmi kalandra hívja meg az olvasót Bélfenyéri Tamás Várad püspökei az Anjou-korban (1301–1395) címmel megjelent kötete, amelynek bemutatóját május 16-án tartották a nagyváradi püspöki palotában. A szerző a magyar középkor ezen meghatározó időszakába kívánja elkalauzolni az érdeklődőket a könyvvel és ennek hivatalos bemutatójával egyaránt. A kötetet Mihálka Nándor történész mutatta be.

A Bélfenyéri Tamás 2021-ben Kolozsváron megvédett doktori disszertációjából készült kötet Kolozsváron jelent meg a Bolyai Társaság gondozásában az Egyetemi Műhely Kiadónál. A szerző azért ezt a témát választotta, mert mindig is érdekelte a magyar középkor, az egyháztörténet, azon belül pedig a nagyváradi egyházmegye kutatása foglalkoztatta – fogalmaz Bélfenyéri Tamás a könyvbemutatóról készült videóösszefoglalóban.

A szerző a történetírók közül Bunyitay Vincére mestereként tekint, aki megírta a nagyváradi egyházmegye középkori történetét. Bunyitay Vince római katolikus pap, egyháztörténész volt, akit 1860-ban szenteltek pappá Nagyváradon. Bélfenyéri Tamás munkája során az ő adatait vizsgálta felül, pontosítva és kiegészítve azokat, hogy az újabb módszertani kutatásokra alapozva az olvasók elé tárhassa.

A vizsgált időszakból a szerző kiemelendőnek tartja Báthori András püspököt, aki sokat tett azért, hogy a Szent László-kultusz kibontakozhasson, felvirágozhasson Váradon. Neki köszönhető az is, hogy a székesegyház gótikus stílusban megújult és kibővült. Az ő művét folytatta Futaki Demeter püspök, akinek a székesegyház és a püspöki palota bővítése mellett a nagyváradi királyszobrok felállítását köszönhetjük.

Bélfenyéri Tamás úgy gondolja, hogy a ma embere nem annyira szeret a régmúlttal foglalkozni, inkább a jelenre és a jövőre fókuszál, de szerinte fontos, hogy átmenekítsük a múlt örökségét a jelen és a jövő nemzedékei számára. Ezáltal is az egyház felé terelhetjük az embereket, megmutatva számukra, hogy régebben (ebben az esetben a középkorban) az egyház tekintély, iránymutató tudott lenni az emberek mindennapi életében. A könyv nemcsak teológusok és történészek számára ajánlott, hanem mindazok számára, akiket érdekel az egyház múltja.

Forrás: a nagyváradi egyházmegye Facebook-oldala