Tizenegyezer fiatal imádkozott együtt

0
1089

A Magyar Katolikus Püspökkari Konferencia meghívására, a gyulafehérvári főegyházmegye szervezésében négy teológiai líceum diákjai vehettek részt a magyarországi pápalátogatáson. A gyulafehérvári Gróf Majláth Gusztáv Károly, a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc, a csíkszeredai Segítő Mária és a gyimesi Árpád-házi Szent Erzsébet Teológiai Líceum 119 diákja utazott a Ferenc pápával való találkozásra. Budapesten az Arénában részt vettek a Forráspont nevű rendezvényen, ahol a sokezer fiatallal együtt mélyen megérintette őket a találkozás. A vasárnapi szentmise után feltöltődve, lelkesen és a hitükben megerősödve tértek haza. Élményeikről vallanak a résztvevők, ezúttal a gyulafehérvári és marosvásárhelyi iskola diákjai.

Kevés embernek adatik meg az, hogy testközelből találkozzon Ferenc pápával, vagyis Krisztus földi helytartójával. A 2023-as magyarországi pápalátogatás számomra hatalmas hitbeli megerősítés és ugyanakkor nagy lelki kegyelem is.
Jóleső érzés volt látni azt, hogy a pápa mennyire nagy gondot fordított ránk, fiatalokra is szombaton annak ellenére, hogy nagyon fáradalmas napja volt.

Hálás vagyok a jó Istennek, amiért megadta nekem és minden résztvevőnek azt a kegyelmet, hogy találkozzunk Ferenc pápával és közelebb kerültünk hozzá.
A hosszú út fáradalmai eltörpülnek ama nagy élmények mellett, hogy az anyaországba látogathattunk el; másodsorban pedig ajándékként éltem meg, hogy lehetőség adatott arra, hogy Róma püspökével találkozzunk.
A szombati Forráspont rendezvényen teljes valójában megmutatkozott az, hogy milyenek is vagyunk mi, „magyarok”. Tizenegyezer fiatal gyűlt össze, hogy köszöntse a szentatyát. Másnap pedig az ünnepi záró szentmise is elképesztő volt.
Megmutatkozott tehát az, hogy ennek a 2000 éves egyháznak nemcsak múltja, hanem igenis jövője is van!

Csiki Ervin, GMGK, X. osztály

A pápalátogatás kiváló alkalom volt arra, hogy mi, fiatalok is közelebb kerüljünk az egyházfőhöz. A kirándulási és kikapcsolódási lehetőség mellett jutott idő az imádságra és elmélkedésre is, továbbá megérintett az, hogy mondhatni testközelből találkozhattunk a Forráspont rendezvényen Isten földi helytartójával. Számomra nagyon jó első érzés volt az, hogy hozzánk, fiatalokhoz is volt bátorító szava, úgy éreztem, mintha engem személyesen is megszólítana. A csodaszép beszédéből az a gondolat, ami leginkább megérintett az, hogy ,,Isten mindig megbocsájt”.

Őszintén úgy érzem, hogy ez számunkra nem csak bátorítás volt, hanem annál sokkal több: erőt adott nekünk arra, hogy örömmel és biztos léptekkel tudjunk előre haladni keresztény élethivatásunk útján.

A szentségimádás is nagyon megérintett, hiszen egyedülálló élmény volt tizenegyezer fiatallal imádkozni, leborulni az Úr Jézus szentséges és valóságos jelenléte előtt és a segítségét kérni, hogy tovább tudjunk haladni vele az úton, mert hiszem és vallom, hogy Krisztus a jövőnk.

Kris Szilveszter-Roland, GMGK, XI. osztály

Nekem és társaimnak lehetőség adódott egy interaktív zarándoklat megélésére, aminek keretén belül találkozhattunk a római katolikus egyházfővel. Elmondhatom, hogy ezt a lehetőséget szerfelett kihasználtuk, átható bizonyíték erre a mérhetetlen belső feltöltődés, a valós közösségi élmény, a mosolyteli arcok, valamint a saját határaink feszegetésének élménye. A legjelentősebb pillanatok számomra a szombati dicsőítes és szentségimádás alatt voltak. Úgy tartom, valami hasonlóra gondolt Pál, mikor azt mondta: ,,Örüljetek az Úrban szüntelenül!” Pótolhatatlan életérzés 11000 emberrel együtt, egyszerre megvallani, hogy egy a célunk. Megindító alkalmak ezek, és vissza nem térőek.

Pont mint az ezt követő vasárnapi szentmise. Igen jelentős emberáradat foglalta el a Kossuth teret (is). Felettébb megmaradt a kép, ahogyan a hatalmas sokaságban mindenkihez eljutott az Oltáriszentség, s ennek a gyermeki vágyakozásnak légköre. Zarándoklat elején hittem, hogy valamit teszek Istenért, de vége felé tudatosult, hogy mindent ő tett értem.

Fazakas Gáspár, XI. osztály, Marosvásárhely

Nagyon megtisztelőnek érezhetjük, mi magyarok, hogy harmadszor találkozott velünk Krisztus helytartója. Nekem is ez volt a harmadik találkozásom Ferenc pápával. A szombati programon, amikor találkozott velünk, fiatalokkal, nagyon közvetlen, fiatalos, kedves, humoros, mosolygós volt. Odafigyel ránk, és tud arról, hogy mi foglalkoztat minket. A korához képest nagyon fiatalos. Ami a hozzánk intézett beszédéből nagyon megfogott, azok a mondatok, hogy ,,Isten mindig megbocsát”,,Legyél igaz ember, és ne viselj álarcot”, ,,Eddz! Jézus a legjobb edző: ő hisz benned!”. Nagyon meghatott, hogy tizenegyezer fiatal Jézust követi. Vasárnap minden keresztény ember a Kossuth térre igyekezet, hogy részt vegyenek a pápai szentmisén. Sok ember mind egy szívvel vett részt a szentmisén. Felemelő volt, hogy fiatalok és idősek mindenki együtt imádkozott. Lehetett érezni a Szentlélek jelenlétét. Boldog vagyok, hogy részt vehettem ezen a zarándoklaton. A szentatya szavait idézem, amit magyarul többször is mondott az ittléte során: ,,Isten áldd meg a magyart!”

Bukur Szabolcs, XII.o., Marosvásárhely

Számomra a pápalátogatás csodálatosan telt. Már hónapokkal ezelőtt, amikor tudomást szereztem a látogatásról, megfogalmazódott bennem a vágy, hogy jó lenne eljutni, így nagyon örültem ennek a lehetőségnek. A legjobban nekem a szombati program tetszett, mert az kimondottan nekünk, fiataloknak szólt. Nagyon megérintett az a közvetlen szeretet, amellyel a pápa felénk fordult, és az egész program alatt is kiváló volt a hangulat. A vasárnapi szentmise is gyönyörű volt, öröm volt látni a sok embert, akik ugyanazzal a céllal gyűltek össze. Lelkileg nagyon feltöltődtem a programok során, emellett természetesen jutott idő a vicces pillanatokra is. A pápalátogatás alatt megerősödött a hitem, remélem, hogy ez minél tovább megmarad.

Molnár Balázs, X. osztály
Marosvásárhely