A harang: Isten hívó szava – Megáldották a gyergyószentmiklósi Munkás Szent József-templom harangjait

0
780
Fotók: Munkás Szent József-plébánia

Tamás József ny. segédpüspök szentelte fel 2016-ban Gyergyószentmiklóson a felszegi részen Szent József, a munkás tiszteletére épült templomot, és hét év után, május 1-jén, a templom búcsúünnepén szintén ő áldotta meg a templomnak adományozott két harangot. A harangokat id. Len Emil mérnök és a György család adományozta, a költségeket pedig a hívek és a családok is támogatták.

Tamás József segédpüspök szentelte fel 2016-ban Gyergyószentmiklóson a felszegi részen Szent József, a munkás tiszteletére épült templomot. Ekkor azonban nem készült a templomhoz illő harang és torony. Sok hívő számára hiányzott az imára hívó harangszó. Így a hívek önkéntes adománya révén az elmúlt évben sikerült két harangot Őrbottyányban Gombos Ferenc műhelyében megöntetni és hazaszállítani.

A harangszentelésre összegyűlt közel 500 hívő jelenlétében Gál Hunor plébános köszöntötte a jelenlevőket, majd beszédében kiemelte, hogy voltaképpen a harang Isten hívó szavát szólaltatja meg! Jelképe annak a hangnak, ami vezet minket, irányt ad a mindennapokban, az imádságban. Jelképe annak a hangnak, ami életünk végén hazahív!

Tamás József nyugalmazott segédpüspök kiemelte: „most hét év után ezt a két harangot fogom megáldani. Mi már annyira megszoktuk a harangok hangját, ha nincs, akkor hiányzik nekünk. Éppen ezért a mondás szerint ami késik, az nem múlik! Ez a vágy itt beteljesedett a mai nappal, amikor gazdagodott ez a templom ezzel a két haranggal. A jó Isten áldja meg azokat, akik meg ajándékozták ezt a templomot ezzel a két haranggal. A jó Isten fizesse vissza nekik sokszorosan!” Ezt követően a harangszentelési imát végezte el a nyugalmazott segédpüspök és a két harangot adományozó id. Len Emil mérnök és a György család szólaltatták meg az új harangokat.

Az ünnepei szentmise homíliájában Szent Józseffel kapcsolatban a nyugalmazott püspök többek között elmondta: „A francia író Szent Józsefet homályba burkolózó szentnek nevezi. Továbbá Szent József a csendnek, a csendre vágyó embernek a példaképe. Szeressünk visszavonulni rövidebb-hosszabb ideig a csendben.” A szentmise végén a plébános mondott köszönetet mindazoknak, akik hozzájárultak az új harangok beszerzéséhez. Külön díszoklevelet adott át a nagy harangot adományozó id. Len Emil mérnöknek, aki röviden meg is köszönte ezt az díszoklevelet. Hasonlóan a György családnak is átadott egy díszoklevelet a plébános, akik a kisebb harangot adományozták az egyházközségnek. Továbbá Marton Csaba és munkaközössége részére is átnyújtott egy elismerő díszoklevelet, ők az ideiglenes harangtornyot készítették el. A plébános ismertette az új harangok adatait és költségeit, melyet a hívek és a családok finanszíroztak.

A búcsús szentmisét a gyergyószentmiklósi fúvósok szolgálata tette felemelőbbé. Borboly Csaba, Hargita megye elnöke külön is köszöntötte a jelenlevőket, és gratulált az elért szép eredményhez. A szentmise után a jelenlevő zarándokokat és vendégeket egy kis agapéban is részesítették. Hirdessék új harangjaink századokon át Isten dicsőséget.

Gál Hunor plébános

Forrás: Munkás Szent József-plébánia